torsjö live vers2

Sex dömda för skjutningen på Skolgatan

Sex dömda för skjutningen på Skolgatan

Sex unga män döms för delaktighet i skjutningen på Skolgatan i Hässleholm den 3 oktober 2022, en händelse som enligt Hässleholms tingsrätt kan härledas till den senaste tidens våldsamma konflikt mellan två kriminella grupperingar. Den helsingborgare, då 16 år gammal, som höll i automatkarbinen, döms till tre års sluten ungdomsvård för mordförsök och grovt vapenbrott. Två personer döms för medhjälp, en 17-åring till två års sluten ungdomsvård och en 17-åring till fem års fängelse. Men hårdast straff får en av de två som döms för anstiftan, en 23-åring som pekats ut som ledare för det ena nätverket får tolv års fängelse. En sjätte person döms för grovt vapenbrott efter att ha hanterat den Kalashnikov som användes vid mordförsöket.

Hässleholms tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att fem personer fälldes för inblandning. Det stämmer alltså inte, men domaren håller fast vid det trots påpekande från Frilagt.

Blodspåren efter skjutningen syntes på gatan utanför Kyrkskolan.
Blodspåren var tydliga på gatan utanför Kyrkskolan efter skjutningen på Skolgatan. Foto: Jonathan Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Flera av de åtalade har hävdat att de planerat narkotikaförsäljning, inte mord. Enligt polisen handlar konflikten mellan nätverken, som lett till minst fem skjutningar och flera sprängningar, om narkotikamarknaden i Hässleholm.

Enligt domen var 23-åringen drivande i att organisera mordförsöket, trots att han var frihetsberövad på grund av andra brott vid tidpunkten för skjutningen. Tingsrätten slår fast att skjutningen ägde rum i enlighet med de instruktioner som han gav innan han frihetsberövades.

– Det har varit fråga om gängrelaterat våld och tingsrätten ser allvarligt på händelsen, särskilt mot bakgrund av hänsynslösheten i att skjuta med automatkarbin på öppen gata där det funnits en beaktansvärd risk för att fler än de tilltänkta måltavlorna skulle skadas, säger Lena Berlin, rådman, i pressmeddelandet.

När Frilagt påpekar att det står fel antal fällda gärningsmän i pressmeddelandet hälsar hon bara : ”Pressmeddelandet följer domen”, vilket det alltså inte gör. Domen rör två mål som hanterades i samma rättegång, det ena med åtta åtalade och fem fällda, det andra med en åtalad och fälld, totalt alltså sex dömda.

Tre personer befann sig i skottlinjen, varav en träffades i benet och fick livshotande skador. Enligt åklagaren var det fem personer som skulle dödas. Motiveringen var att de två andra förekom på en bild som lagts ut i en chatt när skytten frågade vilka i det konkurrerande nätverket som var “de viktiga”. Tingsrätten bedömer dock att bilden var slumpmässigt utlagd och att de två som inte var på plats inte var målsägande.

Åklagarens bevisning består till stor del av avlyssnade samtal samt meddelanden och ljudfiler som skickats mellan de inblandade. Allt material har inte kunnat återskapas från de olika telefonerna, men enligt tingsrätten är det ändå tydligt att det är ett mord som planeras i chattkonversationerna och att flera personer är på plats för att rekognosera i förväg.

Det framgår att skytten en kväll en vecka före dådet stod gömd i en buske i närheten av en port på Skolgatan medan det chattades att skjuta om rätt personer kom ut från porten. 17-åringen som döms för medhjälp till mord spanade inifrån en lägenhet på adressen och skrev att han inte skulle komma ut eftersom han var rädd för att bli träffad. Den 23-årige man ledaren svarade ja när 18-åringen frågade om han skulle “peppra” bilen om offren kom i bil. Men ingen dök upp och planen avbröts.

De misstänkta poserade före dådet med automatvapnet på både bild och film.
De misstänkta poserade före dådet med automatvapnet på både bild och film. Foto ur förundersökningen

På kvällen den 2 oktober får skytten ett antal meddelanden med instruktioner. På plats vid Skolgatan håller 18-åringen vakt så att offren inte går ut via en annan dörr. Klockan 00.48 ger den 17-årige medhjälparen klartecken till skytten i en separat chatt: “nu nu nu”, i direkt anslutning till skjutningen som skedde 00.49. De tre offren hade då just kommit ut från porten på Skolgatan.

Nio tomhylsor hittades på marken och vapnet låg slängt i en trädgård i närheten. Både på vapnet och på flera av tomhylsorna fanns skyttens DNA. Dessutom fanns både hans DNA och partiklar från vapnet på kläder som han slängt efter dådet.

Skytten och den då knappt 18-årige medhjälparen greps mindre än en timme efter skjutningen i en taxi i centrala Hässleholm. Båda var åtalade för försök till mord, men bara den yngste döms alltså för det. 18-åringen döms för medhjälp eftersom tingsrätten bedömt att hans medverkan visserligen haft stor betydelse men inte varit en nödvändig förutsättning för att brottsplanen skulle kunna genomföras.

Ytterligare sju personer var enligt åklagarna inblandade på olika sätt. En 17-årig släkting till ledaren får tre års sluten ungdomsvård för anstiftan till mordförsök. Enligt tingsrätten fick han en mer framträdande roll efter att ledaren frihetsberövats och instruerade skytten och hans närmaste medhjälpare hela kvällen före skjutningen.

– Tingsrätten menar att de instruktioner som han lämnat varit helt avgörande för den aktuella brottsligheten, står det i domen.

Tingsrätten anser att straffvärdet för mordförsöket och anstiftan är mycket högt, fängelse i 18 år. Men skytten och den ene anstiftaren var båda bara 16 år vid händelsen och får därför sluten ungdomsvård med straffrabatt. Den 23-årige ledaren har nyligen dömts till sex års fängelse för annan allvarlig brottslighet kopplat till gängkonflikten och döms därför till tolv års fängelse.

Fem personer döms för grovt vapenbrott efter att ha hanterat automatkarbinen, förutom skytten, två medhjälpare och en anstiftare också en 25-årig stockholmare som greps i ett sent skede i utredningen. Det höga straffvärdet för vapenbrottet gör att han får fängelse i tre år för detta och hot mot tjänsteman som inte har med detta ärende att göra. I samband med att han greps för annat brott hittades två telefoner. Ett videoklipp i den ena visar hur han poserar med vapnet i en lägenhet i Hässleholm, samma lägenhet som ledaren för nätverket brukar låna och där även han finns på film med vapnet. NFC:s analys talar ”extremt starkt” för att vapnet är det som användes vid mordförsöket.

Tre av de åtalade frikänns helt eftersom bevisningen enligt tingsrätten inte räcker till. Den person som lade ut en bild på “de viktiga” kan inte enbart därigenom ha bidragit till eller främjat brottet. Det är inte heller klarlagt att kvinnan som varit delaktig i uthyrning av en lägenhet och bokat ett hotellrum varit involverad i eller haft vetskap om skjutningen.

Tingsrätten underkänner åtalet för framkallande av fara för annan. De tre personer som befann sig i två olika lägenheter på Skolgatan anses inte utsatta för en sådan konkret fara att ansvar kan dömas ut.

23-åringen och 18-åringen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. 25-åringen, som släpptes på fri fot när rättegången i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal avslutades den 8 juni, ska häktas på nytt om han friges från ett pågående fängelsestraff innan denna dom vinner laga kraft.

Berit Önell

Läs mer:

2023-06-09 Sju av nio släppta efter rättegång om skjutning på Skolgatan

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se