torsjö live vers2

Många vill se Emin Sen som Årets hässleholmare

Många vill se Emin Sen som Årets hässleholmare

När Årets hässleholmare ska utses för tjugonde gången har Emin Sen på Restaurang Casablanca fått överlägset flest nomineringar från allmänheten, hela 19 av 37. Det är dock inte antalet nomineringar som avgör utan vinnaren utses bland de nominerade av en jury från kommunledningen. Sedan ett par år tillbaka lägger juryn inte längre till egna kandidater.

Bilden visar prisutdelningen där Madlén Sjögaardh blir Årets hässleholmare.
Vid förra årets galakväll blev Madlén Sjögaardh på Cafe Madrix Årets hässleholmare. Kommunalråden Lina Bengtsson (M) till höger, och Hanna Nilsson (SD) delade ut utmärkelsen. Till vänster konferencier Jessica Persson. Foto: Annicka Nilsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Utmärkelsen, som tillkännages under Hässleholms galakväll den 17 november, ska gå till en person som “bidragit till att Hässleholms kommun fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden och genom sitt engagemang för kommunens utveckling blivit en inspiratör för andra”.

Tidigare har juryn brukat lägga till fler namn utöver dem som allmänheten nominerat. Enligt förre projektledaren Bjarne Öhrling var avsikten att få ett bredare urval. Någon av dessa kandidater har då ofta också fått priset. Exempelvis var det så 2017 då Peps Persson blev Årets hässleholmare och 2019 då Jacob Karlsson fick äran.

Sedan 2020 är det Sofia Stridsberg, annars verksamhetsansvarig för Europa direkt, och näringslivschef Stefan Larsson som håller i trådarna.

– Vad jag minns har vi bara utgått från de nominerade. Det tycker jag är en bra ordning. Vi frågar trots allt våra kommuninvånare och får många bra förslag som vi kanske inte själva tänkt på, säger Stefan Larsson.

Bilden visar tillväxtchef Stefan Larsson.
Tillväxtchef Stefan Larsson tycker inte att juryn ska lägga till egna nomineringar, kommuninvånarnas förslag duger. Foto: Urban Önell

En annan förändring är att vinnaren nu enbart får en statyett och ett diplom. Tidigare ingick enligt Bjarne Öhrling även en middag för vinnaren med familj eller andra utvalda personer.

– Vi har inte budget för det, säger Stefan Larsson.

Han tycker att det finns många bra kandidater i år.

– Det kommer inte att bli lätt att välja ut en, säger han.

Han tycker också att många av nomineringarna har utmärkta motiveringar.

För Emin Sen handlar det främst om hans julfirande för hemlösa som återkommit under cirka 30 år.

– Under många år har han osjälviskt och utan kostnad ordnat julfirande för ensamma människor och på senare år har han även ordnat fester för ukrainska flyktingar.

– Han har under alla år ställt upp för ensamma och utsatta människor utan att kräva något tillbaka.

– En sann hjälte som ställer upp för alla.

– Dags att en människa med ett stort hjärta blir Årets Hässleholmare 2023.

Även Anja Åberg som tagit över Vinslövs camping och bangolf har fått flera nomineringar. Enligt motiveringarna har hon gjort campingen till ett attraktivt och välbesökt ställe och även startat ett kafé med hembakat som uppskattas av både campinggäster och bybor.

Cecilia och Jonas Andersson, vars dotter Elsa gick bort i cancer 2022 endast 15 år gammal, nomineras för att de samlat in hela 280 000 kronor till Barncancerfonden.

Katarina Gorry i Vittsjö damlag nomineras för att hon satt Vittsjö och Hässleholm på kartan och är ett föredöme både på och utanför planen samt en inspirationskälla för unga flickor över hela världen.

Olavi Olsson nomineras för att han delar med sig av sin kunskap om Hässleholms och Hovdalas historia och berättar lättförståeligt och humoristiskt.

Övriga nominerade är: Anna och Marcus Axelsson, Tykarpsgrottan, Patrik Palm Glize på Exakta, Kent Johannesson, vd på Hibab, Sven och Björn Jinert som byggt upp Sveriges största kranföretag, Max Nilsson i Hässleholms bordtennisklubb, Hanna Amoreus på Dansstudion DS14, Magnus Lindvall på Microbas precision, Marcus Nilsson på Bevakningsskydd i Hässleholm samt Marcus Frennemark, Elizabeth Möller och Lena Bäckström Åkesson som tog initiativ till Hässleholms kulturdagar.

I juryn ingår kommunalråden Lena Wallentheim (S), Lina Bengtsson (M) och Hanna Nilsson (SD), kommundirektör Ulf Bengtsson, näringslivschef Stefan Larsson, verksamhetsansvarig Sofia Stridsberg och kommunikationschef Hanna Gardell.

Berit Önell

Tidigare Årets hässleholmare:

2004– Jan Brink
2005- Spiros Mylonopoulos
2006 – Bjarne Öhrling
2007 – Gullbritt Jonasson
2008 – Glenn Wish
2009 – Siesta
2010 – Johan T Karlsson (Familjen)
2011 – Vittsjö GIK:s damlag
2012 – Robin Stjernberg
2013 – Robin Stjernberg
2014 – Nilla Fischer
2015 – Ann-Marie Rauer
2016 – Bergendahls
2017 – Peps Persson
2018 – Torsjö Live, Mats Gunnarsson och Jonas Johansson
2019 – Jacob Karlsson
2020 – Joddla med Siv
2021 – Claes-Göran Wilke
2022 – Madlén Sjögaardh

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se