Årets miljöpris till kyrkans matkassar

Årets miljöpris till kyrkans matkassar

Svenska kyrkans matkasseprojekt får Hässleholms kommuns miljöpris i år. Sedan det startade för sju år sedan har tonvis med mat som butiker och grossister annars skulle ha kastat blivit hjälp till behövande. För närvarande får 72 hushåll en matkasse i månaden.

Diakon Anette Danielsson blev glatt överraskad när hon fick besked om priset på tisdagen efter beslut av politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

– Det känns ju jätteroligt, hedrande, verkligen, säger hon till Frilagt.

Bilden visar diakon Anette Danielsson.
– Jätteroligt, hedrande, säger diakon Anette Danielsson i Svenska kyrkan som får Hässleholms kommuns miljöpris i år. Foto: mas

Idag är det hon och kollegan Lars Malmgren som håller i projektet. Det startades i december 2016 av numera pensionerade diakonen Jenny Magnusson.

Anette Danielsson berättar att Svenska kyrkan håller i projektet, men att flera kyrkor och många ideella krafter hjälper till.

– Utan ideella krafter hade det aldrig fungerat. Ofta är de 15-20 personer, säger hon.

Den intensiva dagen för utdelningen ordnar Pingstkyrkans second hand transport så att all mat från de olika butikerna och grossistföretagen kan hämtas. I församlingslokalerna packas matkassarna.

– En del mat packas först om, till exempel kan det vara stora lådor med potatis, äpplen eller bröd, förklarar Anette Danielsson.

Mellan klockan 17 och 18 får de inskrivna komma och hämta sin matkasse. De får olika tider, några åt gången.

– Vi försöker undvika köer. Man ska inte behöva tränga sig fram i en kö.

Bilden visar matkassar i kyrkans projekt.
72 hushåll får en matkasse i månaden, mat som annars hade slängts på grund av att förpackningar gått sönder eller bästföredatum är på väg att gå ut. Foto: mas

Anette Danielsson har arbetat med matkasseprojektet i drygt ett och ett halvt år. Hon tror att gränsen för hur många man klarar att hjälpa går ungefär vid nuvarande antal, mellan 70 och 80 hushåll.

– Det är en bra nivå.

Hon ser ett stort behov av hjälpen.

– Det är många som har problem att få pengarna att räcka till. Många säger också att detta blir en hjälp för dem, säger hon.

– Det känns fint att vi kan förmedla det som är snart utgånget, men ibland ändå har flera veckors hållbarhet kvar, och en del i skadade förpackningar som butikerna inte kan sälja.

Prispengarna på 20 000 kronor kommer att gå direkt in i projektet och bidra till lite guldkant i vardagen för behövande människor.

– Det ska bli jätteroligt att kunna använda dem, att vid speciella tillfällen kunna förstärka med något ytterligare, säger Anette Danielsson.

Det var tre nominerade till miljöpriset i år. Förutom kyrkan var det Magnus Nyman på Källunda gård i Häglinge som bedriver ekologiskt lantbruk och utvecklar nya grödor som tål ett förändrat klimat samt det kommunala bostadsbolaget Hässlehem för dess odlingsprojekt i bostadsområden.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M) tyckte att alla tre var bra, men konstaterar att man måste utse en vinnare.

– Det känns angeläget och bra att uppmärksamma denna miljöinsats som tar tillvara användbara livsmedel som annars hade kasserats och att samtidigt uppmärksamma en annan dimension som detta matkasseprojekt medför, var hans motivering till att Svenska kyrkan fick priset.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, anser det angeläget att uppmärksamma den miljöinsats kyrkan gör samtidigt som nödställda får hjälp. Foto: Berit Önell

Bo Persson fick ensam besluta vem som skulle få priset eftersom han måste använda sin utslagsröst som ordförande. Förste vice ordförande Johan Lindman (S) var sjukskriven. Ersättaren Ann Olausson (S) deltog inte i beslutet på grund av jäv eftersom hon sitter i kyrkofullmäktige. Andre vice ordförande Paul Thurn (SD) hade ett annat förslag. Vid lika röstetal avgör ordförande.

Miljöpriset delas ut vid Hässleholms galakväll den 17 november.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se