torsjö live vers2

Skuldindrivning bakom knivhugg på pizzeria

Skuldindrivning bakom knivhugg på pizzeria

Utpressning med påhittade skulder för en kaffebryggare föregick knivskärningen på Pizzeria Parenco på Drottninggatan i juni, enligt offret. De två misstänkta männen, båda medlemmar i det kriminella brödraskapet Wolftribe, tidigare Wolfpack, nekar till brott. Men båda åtalas nu för mordförsök och en rad andra brott. Rättegången beräknas pågå i två dagar och inleds fredagen den 27 oktober.

Bilden visar pizzerian med polisens avspärrningar.
Mordförsöket där offret blev hugget i nacken inträffade på pizzerians uteservering. Foto ur förundersökningen

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Målsäganden satt och åt pizza och drack öl på pizzerians uteservering tillsammans med sin flickvän på kvällen den 18 juni när han fick ett hotfullt meddelande på sin telefon. Enligt förundersökningen kom det från den ene av de misstänkta männen som ville ha pengar. Det handlade om en påstådd skuld som han jagat paret för under mer än ett halvår och som växt efterhand. Han ska ha köpt en kaffebryggare av kvinnan för 1 500 kronor och påstod att kannan var sprucken. Därför ville han ha pengarna tillbaka, vilket han fick. Men han nöjde sig inte med köpesumman utan begärde under hot hela tiden mer ersättning. Paret har berättat att även andra personer skickades för att tvinga fram betalning. De betalade flera tusen kronor till.

– Hälsa aset att ljuger man blir man knivhuggen, skrev en av de nu åtalade i ett meddelande.

Trots den hotfulla tonen berättade mannen att han befann sig på pizzerian. Han förklarade senare för polisen att han tänkte att det var säkrare att träffas där, med folk omkring sig.

Plötsligt säger flickvännen att hon ser den ene mannens guldfärgade bil komma till pizzerian. Mannen är beredd på att något ska hända, men hoppas att de ska kunna prata med varandra. Männen ser också lugna ut när de kommer fram till honom.

Men de går till attack, den ene sätter honom ur spel med pepparspray och den andre hugger med en kniv eller annat vasst föremål. Offret skärs både i nacken och i ryggen samt får flera slag.

Enligt åtalet försökte de tillsammans och i samförstånd döda målsäganden. Våldet riktades mot överkroppen där det fanns en beaktansvärd risk för att vitala organ skulle träffas.

Det var bara tillfälliga omständigheter som gjorde att det stannade vid relativt lindriga skador. Kammaråklagare Johan Eriksson har åtalat för försök till mord, men har även ett andrahandsyrkande om grov misshandel.

Bilden visar den skadades rygg.
Blodet rann längs ryggen på offret som fick ett hugg i nacken och ett längre ned på ryggen. Foto ur förundersökningen

Eftersom paret kunde namnge båda de misstänkta visste polisen snabbt vilka de skulle söka efter. Med tanke på den kriminella bakgrunden sattes insatsstyrkan in för husrannsakan på bådas adresser. Men lägenheterna var tomma. Ingen av männen verkade bo där de var skrivna. Den äldre av dem, idag 44 år gammal, kunde dock gripas i närheten dagen därpå.

Den andre, en 40-åring, greps efter en vild biljakt i Dalarna tolv dagar senare, tillsammans med en 36-årig kvinna. Både 40-åringen och kvinnan åtalas för blåljussabotage eftersom de försökte kasta ut saker från bilen för att störa polispatrullen som förföljde dem.

40-åringen åtalas för rattfylleri, grov olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik i samband med biljakten som pågick i hela 40 minuter. Han körde den guldfärgade bilen i hög hastighet genom korsningar med stopplikt och under stora delar av färden i mötande körfält trots mötande trafik. Enligt polisrapporten är hastigheten som högst uppe i 180 km i timmen. Färden tog slut först när han fick sladd vid möte med en traktor och körde i diket.

40-åringen och kvinnan åtalas också för ringa narkotikabrott, kvinnan även för ringa vapenbrott eftersom hon utan tillstånd haft en tårgasspray.

Berit Önell

Läs mer:

2023-06-26 Häktad för mordförök vid pizzeria

2023-07-04 En till häktad för mordförsök – greps efter biljakt i Dalarna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se