torsjö live vers2

Hässleholm hissar inte Israels flagga

Hässleholm hissar inte Israels flagga

Hässleholms kommun kommer inte att hissa Israels flagga med anledning av Hamas attack. Inte heller kommer Hässleholms Miljö att belysa sin ackumulatortank i Israels färger. Förslag om att på detta sätt visa solidaritet med Israel kom bland annat från Kristdemokraterna.

Flera svenska kommuner har i veckan hissat Israels flagga till stöd för landet efter terrorklassade Hamas stora överraskningsanfall som inleddes i lördags och dödade många civila israeler. Samtidigt har muslimska grupper firat attacken och hyllat Hamas, även i Sverige. Israels vedergällning har också varit skoningslös mot civilbefolkningen i Gaza, något som FN bedömt som brott mot folkrätten. Flaggningen i Jönköpings kommun avbröts efter bara en dag eftersom oro uppstod.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kristdemokraterna i Hässleholm hänvisade i ett pressmeddelande på måndagen till att kommunen tidigare flaggat för Ukraina med anledning av Rysslands anfall.

– Vi måste markera och återigen göra vad vi kan såväl solidariskt som politiskt och stå upp med Israels folk, skrev Simon Berneblad och Christer Caesar.

Bilden visar stadshuset i Hässleholm.
Hässleholms kommun flaggar inte till stöd för Israel. Foto: Berit Önell

Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) har en annan uppfattning. På torsdagskvällen förklarade de i ett pressmeddelande att kommunen inte kommer att flagga för Israel. De fördömer dock Hamas attacker mot Israel.

– Det finns ingenting som kan ursäkta eller legitimera Hamas terroristhandlingar där oskyldiga civila dödas, kidnappas och torteras, skriver de.

– Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism och urskillningslös raketbeskjutning. Sådana operationer har redan inletts. Det är förstås viktigt att Israels legitima respons sker i enlighet med folkrättens principer.

Kommunalråden konstaterar att utrikespolitik inte hanteras på kommunal nivå.

– Men eftersom frågan om flaggning kom in till kommunen gjordes en bedömning först och främst ur ett säkerhetsperspektiv då det varit en del oro i andra kommuner, skriver de.

Hässleholm Miljö för ett liknande resonemang angående ackumulatortankens belysning. Bolaget förklarar i sitt beslut att man tar kraftigt avstånd från Hamas attacker mot Israel. Men det är inte aktuellt att visa sympati för Israel genom att lysa upp “acken” i de israeliska färgerna blått och vitt.

Bilden visar ackumulatortanken belyst i Ukrainas färger gult och blått.
Ackumulatortanken vid fjärvärmeverket i Hässleholm belystes i februari 2022 i gult och blått till stöd för Ukraina. Foto: Exakta Creative

Ett viktigt skäl är säkerheten.

– Flera experter menar att flaggningar och liknande symboliska handlingar ökar risken för antisemitism, våld och skadegörelse, något vi redan sett prov på i Sverige och i andra länder. Dessutom har vi i Sverige redan sedan tidigare en förhöjd terrorhotsnivå, fyra på en femgradig skala. Vi arbetar med och ansvarar för kritisk infrastruktur i form av energi och VA, skriver bolaget.

Hässleholm Miljös marknadschef Emma-Karin Trygg Vincic förklarar att man inte heller vill ta politisk eller religiös ställning i konflikten som sträcker sig 75 år bakåt i tiden.

Ackumulatortanken kommer ytterligare en tid att belysas i rosa till stöd för kampen mot bröstcancer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se