Gruppen-3a-328x120

Två vargar skjutna – “uppsökt jakthundar”

Två vargar skjutna – “uppsökt jakthundar”

Två jägare sköt två vargar inom reviret Linderödsåsen under lördagen. Anledningen var att vargarna “uppsökt jakthundar”. Länsstyrelsen har bedömt att skyttarna i båda fallen har gjort en korrekt bedömning av situationen och agerat i enlighet med jaktförordningen.

Länsstyrelsen har haft personal på plats som undersökt de skjutna vargarna, skottplatserna och hundarnas GPS-positioner under jakten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vargarna fälldes under samma jakt och i båda fallen har vargarna uppsökt jakthundar och skjutits av jägare för att freda hunden, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Bilden visar en varg.
Två vargar har skjutits på Linderödsåsen. Bilden visar en annan varg på Kolmårdens djurpark. Foto: Urban Önell

Jaktförordningens paragraf 28 ger rätt att döda de stora rovdjuren för att skydda tamdjur från angrepp.

– Det är första gången paragraf 28 används för att skydda jakthund i Skåne. Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att två vargar skjutits för att freda jakthundar på samma dag, men vi behandlar det som två skilda ärenden, säger Cajsa Söder.

Enligt länsstyrelsens pressmeddelande räcker det att angrepp av rovdjuret är nära förestående. Enligt jaktförordningen ska åtgärder i första hand vidtas för att skrämma bort rovdjuret.

– Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet, står det i lagtexten.

Båda de skjutna vargarna var av hankön och de skickas nu till Statens veterinärmedicinska anstalt för identifiering.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se