torsjö live vers2

73-åring får fem år för våldtäkt

73-åring får fem år för våldtäkt

En 73-årig man från Hässleholmstrakten döms till fem års fängelse för sju fall av våldtäkt och 19 fall av kränkande fotografering mot sin fru. Han ska också betala 590 000 kronor i skadestånd till henne.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Hässleholms tingsrätt dömer 73-åringen till fem års fängelse för våldtäkt och kränkande fotografering. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Makarna, som nu är skilda, hade varit gifta i mer än 20 år när händelserna inträffade under åren 2021-2023. Kvinnan var sjukskriven på grund av psykisk ohälsa och var ordinerad starka sömntabletter som de var överens om att mannen skulle ha hand om och ge henne vid behov.

Hon sov under alla övergreppen, men vaknade vid ett par tillfällen av smärta i underlivet. Hon förstod inte vad som hänt förrän hon lånade mannens telefon och upptäckte att han där hade bilder på hennes underliv och på övergreppen. Åtalet omfattar 165 bilder tagna vid 19 olika tillfällen.

Kvinnan tror att mannen drogat henne med sömntabletterna. Det var också vad åtalet sa, men Hässleholms tingsrätt ansåg inte att det gick att bevisa.

Enligt domen bevisar bilderna dock våldtäkt. Mannen har också erkänt fyra övergrepp där han medan kvinnan sov penetrerade hennes könsorgan med fingrarna och med olika föremål, handlingar som enligt tingsrätten ska bedömas jämförliga med vaginala samlag.

73-åringen är tidigare ostraffad, men tingsrätten ser allvarligt på att det handlar om flerfaldig brottslighet, att den har ett drag av att vara systematisk och att den riktas mot en och samma målsägande. Det höga skadeståndet motiveras med att brotten allvarligt kränkt kvinnans personliga integritet.

Mannen har varit frihetsberövad sedan han greps i juli och ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se