logga-ligg-tjock

Skyddsjakt i vargreviret på Linderödsåsen

Skyddsjakt i vargreviret på Linderödsåsen

Efter ett fjärde angrepp på får inom vargreviret på Linderödsåsen beslöt Länsstyrelsen Skåne på onsdagen om skyddsjakt. Det är tiken som ska jagas, men det är ännu inte klarlagt att det är hon som ligger bakom de två senaste angreppen som skedde på måndagen och tisdagen.

Bilden visar en varg.
Vargtiken i reviret på Linderödsåsen är målet för skyddsjakten. Bilden visar en annan varg på Kolmårdens djurpark. Foto: Urban Önell

Under onsdagsförmiddagen besiktigade länsstyrelsen en vargdödad fårtacka i Hörby kommun.

– Det här är det åttonde angreppet i och omkring reviret Linderödsåsen sedan den 25 juli. Det som har komplicerat situationen är att vi vet att en genetiskt viktig varg har gjort åtminstone två av angreppen, utanför och i utkanten av reviret, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Den genetiskt viktiga vargen får inte dödas eftersom den behövs för att motverka den svenska vargstammens inavel. Dess angrepp skedde den 3 och 6 oktober i Tomelilla kommun, ett utanför reviret och ett i dess södra utkant.

Det finns nu fyra konstaterade angrepp inom reviret med bara några kilometers avstånd i Hörbytrakten. Enligt DNA-analyser kan den revirmarkerande tiken kopplas till två av dessa. De två senaste angreppen är ännu inte analyserade. Det på måndagen skedde bakom ett stängsel som skulle vara rovdjursavvisande.

David Börjesson förklarar i pressmeddelandet att länsstyrelsen utifrån riktlinjerna kan fatta beslut om skyddsjakt på varg efter fyra angrepp av samma individ. Trots att bara två är fastställda bedömer länsstyrelsen nu att det är dags.

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att det inte kan uteslutas att den revirmarkerande hanen var en av de två vargar som sköts för att freda jakthundar den 14 oktober. Om även tiken skjuts kan reviret komma att upplösas. det finns också en risk att den genetiskt viktiga varghannen skjuts. Men bedömningen blir ändå att förutsättningarna för skyddsjakt är uppfyllda. Det handlar främst om risk för fortsatt allvarlig skada på tamdjur. Genom att använda specialtränad spårhund som utgår från angreppsplatsen ska säkerställas att rätt varg jagas.

Skyddsjakten påbörjades direkt på onsdagen och är begränsad till en vecka.

Ytterligare två vargangrepp på får har skett i östra Skåne den senaste tiden. Den 18 oktober hittades tre döda får i S:t Olof, ett par mil söder om Linderödsreviret. Den 23 oktober besiktigades tre döda tackor i Norra Åsum i norra kanten av reviret. Länsstyrelsen väntar på DNA-svar från dessa.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se