Gruppen-3a-328x120

Åtalad för mordförsök ville ha knarkköp som alibi

Åtalad för mordförsök ville ha knarkköp som alibi

När rättegången om mordförsök på Pizzeria Parenco på Drottningatan i Hässleholm den 18 juni inleddes på fredagen hävdade en av de talade som alibi att han köpt narkotika vid tidpunkten för brottet. Åklagaren undrade varför narkotikaförsäljaren då inte var på plats och vittnade.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Den två dagar långa rättegången om mordförsök på en pizzeria i somras inleddes på fredagen. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den 40-årige mannen har under polisförhören inte svarat på några frågor om dramat där han och hans 44-årige vän enligt åtalet först satt offret ur spel med pepparspray och sedan skurit honom i nacke och rygg med en kniv eller annat vasst föremål. Offret har berättat att männen, båda medlemmar i det kriminella brödraskapet Wolfpack, under lång tid utpressat honom och hans flickvän. Det ska handla om påhittade skulder för en kaffebryggare som flickvännen sålt till 44-åringen och som han ville ha pengarna tillbaka för eftersom den hade en skada. Enligt 44-åringen handlar skulden istället om att målsäganden gjort inbrott i hans källarförråd och bland annat stulit en kaffebryggare.

I Hässleholms tingsrätt berättar 40-åringen att han hade varit och badat med familjen och sedan träffat narkotikaförsäljaren som han skjutsade till en annan pizzeria i Hässleholm. Resten av kvällen var han hemma och kände sig sjuk. Han hävdar alltså att han inte alls varit på Pizzeria Parenco och inte heller kört förbi där med sin guldfärgade bil, trots att den setts av flera vittnen.

– Det är min rättighet att inte svara. Jag hade köpt narkotika, det är inget jag vill berätta för polisen, förklarar han när åklagaren Johan Eriksson frågar varför han inte berättat något tidigare.

Den 44-årige åtalade medger att han varit på pizzerian efter att ha gått dit till fots, men hävdar att han inte ens sett målsäganden och dennes flickvän. Han berättar dock att målsäganden ringde honom strax innan han kom dit, vilket polisen också sett bevis för i hans telefon.

– Jag tänkte hämta pizza, säger 44-åringen.

Hans version av händelseförloppet är att han när han nästan är framme vid dörren blir påhoppad av några yngre killar med elsparkcyklar som han tidigare varit i bråk med.

– Jag vänder mig om och slår tillbaka, förklarar han.

Det blev därför ingen pizza utan han gick hem till sin mamma och sedan till sin syster där han greps dagen därpå. Skärskadan i sin tumme förklarar han med att han skurit sig på ett trasigt glas i lägenheten som han höll på att flytta in i. Vid polisens husrannsakan i den nästan tomma lägenheten syns dock varken spår av trasigt glas eller av att någon överhuvudtaget diskat. 44-åringens förklaring till det är att glaset gick sönder när han sköljde det med handen och att han sedan bar ut soporna innan han gick till pizzerian.

Målsäganden berättar på videolänk hur han och flickvännen satt och åt pizza när han fick meddelande av 44-åringen som ville träffas för att få mer pengar. I ett röstsamtal berättade han att han satt på pizzerian. Strax därefter ska männen ha kommit dit. Enligt målsäganden sa en av männen att han bara skulle ta det lugnt så skulle de reda ut detta.

– Sedan kände jag en hand på min axel och blev pepparsprayad och fick en massa slag i huvudet. Knivskärningen märkte jag inte förrän det rann blod på ryggen, berättar han.

Bilden visar den skadades rygg.
Blodet rann längs ryggen på offret som fick ett hugg i nacken och ett längre ned på ryggen. Foto ur förundersökningen

Han hann vända sig om och kände igen männen. Vem som gjorde vad har han däremot ingen aning om.

– Allt kom bakifrån.

Han berättar att läkaren sa att han haft änglavakt.

– Det kunde tagit långt mycket värre. Det handlade om millimeter. Jag kunde blivit förlamad från huvudet och ner, säger han.

Något sådant framgår dock inte av läkarintygen där det bland annat står att såren sytts med tre respektive fem stygn men att inga andra medicinska åtgärder behövts. Det finns inte risk för framtida kroppsliga men och det hade inte varit risk för dödlig utgång om han inte fått vård.

Några DNA-spår efter gärningsmännen hittades aldrig, enbart från offret. Det enda vittnet, förutom flickvännen, som såg själva händelsen tycks hålla sig undan. Men skärmdumpar av meddelanden mellan parterna är sparade och bilder från övervakningskameran på Viaduktgatan visar den guldfärgade bilen strax före dådet.

I 40-åringens flickväns telefon hittade polisen en konversation med en okänd person där 40-åringen några dagar efter händelsen skriver att 44-åringen blivit häktad men att han själv är “still going strong”.

Åtalet för överfallet på pizzerian gäller i första hand försök till mord, i andra hand grov misshandel. Målsäganden begär drygt 230 000 kronor i skadestånd.

Rättegången fortsätter på torsdag, bland annat om den vilda biljakten i Dalarna som föregick gripandet av 40-åringen.

Berit Önell

Läs mer:

2023-10-11 Skuldindrivning bakom knivhugg på pizzeria

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se