torsjö live vers2

Manifestation på Kristallnatten till stöd för medmänsklighet

Manifestation på Kristallnatten till stöd för medmänsklighet

I morgon, torsdag, anordnas en ny manifestation i Hässleholm till minne av Kristallnatten, med start i Hässleholm kulturhus klockan 17.30.

Det var den 9 november 1938 som en omfattande judeförföljelse utbröt i Nazityskland. Kristallnatten visade sig bli begynnelsen till förintelsen av sex miljoner judar under andra världskriget.

För att detta historiska folkmord inte ska falla i glömska, anordnar Hässleholms kommun än en gång en manifestation till stöd för fred, tolerans och medmänsklighet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar kulturhuset i Hässleholm.
Programmet inleds i Hässleholm kulturhus. Foto: Lotta Persson

Samlingen inleds med att kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M) hälsar välkommen. Kulturskolans flöjtkör spelar. Den nytillträdde kyrkoherden Urban Hagberg talar.

Urban Hagberg tycker det är bra att kommunen och kyrkan kan hjälpas åt med att uppmärksamma Kristallnatten, som samtidigt kan knytas till världsläget.

– Vi har ju den pågående konflikten mellan Israel och Palestina, säger Urban Hagberg. Jag får försöka balansera det så gott jag kan. Vi måste kunna fördöma både Hamas och Netanyahus angrepp på civila, framför allt när det handlar om barn.

Urban Hagberg vill också att vi i Sverige ska dra lärdom av det som hände på Kristallnatten.

– Vi behöver jobba på att komma ifrån vi och dom-tänkandet och landa i vad det betyder för oss, här och nu, säger han.

Bilden visar Urban Hagberg.
Kyrkoherde Urban Hagberg talar vid manifestationen. Foto: Maria Svensson

Efter inledningen i kulturhuset blir det fackeltåg upp till kyrkan, som är öppen för den som vill sitta ner, ägna sig åt eftertanke och lyssna till stillsam musik.

I Kristianstad har årets manifestation till minne av Kristallnatten ställts in av säkerhetsskäl. Calle Alm, som tillsammans med Kajsa Hermansson är säkerhetsansvariga på Hässleholms kommun, delar inte den oron.

– Vi lutar oss mot de rekommendationer vi får från de myndigheter vi samverkar med och har haft ett samråd med polisen, säger Calle Alm till Frilagt. Inget har kommit fram som tyder på att vi behöver förändra vårt säkerhetsarbete.

Arrangemanget i Kulturhuset är gratis och ingen föranmälan krävs. Det är visserligen kommunen och de politiska partierna i fullmäktige som står bakom programmet, men arrangörerna betonar att samlingen ska vara opolitisk. Partisymboler och partipolitiska yttranden är därför inte tillåtna.

Urban Önell

Fakta:
Kristallnatten 1938 var en antisemitisk attack organiserad av det tyska nazistpartiet. Den pågick i flera dagar och ledde till att omkring 1400 synagogor och bönehus förstördes. 7500 butiker plundrades och vandaliserades. Inte heller i sina hem fick judarna vara ifred. Ett stort antal misshandlades och omkring 400 mördades. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. Polis och brandkår var beordrade att inte ingripa.

Just i år är det också 100 år sedanÖlkällarkuppen(på tyska Hitlerputsch) den 8-9 november 1923. Det var ett misslyckat statskuppsförsök av det tyska nazistpartiet under ledning av Adolf Hitler. Vid sammandrabbningar i München, mellan de beväpnade upprorsmakarna och polis, dödades 12 nazister och 3 poliser. Adolf Hitler och Herman Göring var några av alla dem som skadades. Hitler åtalades och dömdes för statskuppsförsöket, men släpptes efter bara 8 månader i fängelse.

Källor: Forum för levande historia och Wikipedia.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se