torsjö live vers2

Ovanligt många i fackeltåg till minne av Kristallnatten

Ovanligt många i fackeltåg till minne av Kristallnatten

Närmare 200 personer deltog i torsdagskvällens manifestation i Hässleholm till minne av Kristallnatten och för fred, tolerans och medmänsklighet. Det var betydligt fler än förra året. Samtidigt ställdes manifestationer på andra håll i Skåne in av säkerhetsskäl kopplat till kriget mellan Israel och Hamas.

– Det finns ett stort signalvärde i att inte ställa in, säger kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M) som hälsade välkommen till programmet i kulturhusets foajé före fackeltåget.

Bilden visar fackeltåget.
Fackeltåget utgick från kulturhusets entré. I täten gick kommunfullmäktiges presidium med Erik Berg (M), Irene Nilsson (S) och Patrik Jönsson (SD).

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Erik Berg berättar att kommunen haft kontinuerlig kontakt med polisen för att stämma av säkerhetsläget inför manifestationen, senast bara ett par timmar före samlingen. Beskedet blev att det inte var några problem.

Världsläget bidrog sannolikt också till att extra många ville delta i manifestationen. I kulturhuset framträdde musikelever från Kulturskolan och kyrkoherde Urban Hagberg var huvudtalare.

Bilden visar musikelever.
Elever från Kulturskolan medverkade med musik.

Han utgick från judeförföljelserna under Kristallnatten i Tyskland 1938, men anknöt till situationen i världen idag.

– Det är inte rätt att mörda barn, inte någon gång, någonstans, sa han och betonade att man måste fördöma både Hamas och Netanyahus regering.

– Jag är rädd för vart vi är på väg, att det som hänt ska hända igen och att jag ska blunda. Rädsla är ingen ursäkt, inte heller okunskap. Samtidigt är vi människor med kraft att göra något för andra, sa han.

Bilden visar samlingen i kulturhusets foajé.
Det var mycket folk i kulturhusets foajé när kyrkoherde Urban Hagberg talade.

Han varnade för vi- och dom-tänkande och uppmanade alla att inte acceptera någon form av våld, rasism eller mobbning.

– Hoppet ligger i att du och jag kan göra skillnad, sa han.

Fackeltåget ringlade sig från kulturhuset via Första Avenyen till Hässleholms kyrka med kommunfullmäktiges ledande politiker i täten.

Bilden visar fackeltågets avslutning vid kyrkan.
Fackeltåget avslutades vid Hässleholms kyrka som var öppen för de som ville sitta ner en stund och lyssna på stillsam musik.

Samlingen skulle vara opolitisk och därför var inga plakat tillåtna i manifestationen. Ansvariga avvisade även ett plakat med ett citat som tillskrevs den judiska författaren Deborah Feldman: “Jag hävdar bestämt att det finns endast en bestående lärdom att dra från Förintelsen och det är det absoluta villkorslösa försvaret av mänskliga rättigheter för alla”. Men en israelisk flagga fick vara med i fackeltåget.

Text och foto: Berit Önell

Korrigering och förtydligande:
Texten har korrigerats så att uppgiften om var manifestationer ställdes in (i Kristianstad och Malmö) tagits bort. Det stämmer visserligen att Vänsterpartiets manifestation i Kristianstad och Judiska församlingens offentliga manifestation i Malmö ställdes in av säkerhetsskäl. Men Vänsterpartiets och Ung Vänsters traditionella manifestation på Möllevångstorget i Malmö genomfördes som planerat.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se