torsjö live vers2

SD vill åter skapa konflikt där ingen konflikt finns

SD vill åter skapa konflikt där ingen konflikt finns

INSÄNDARE. I Socialdemokraternas och Moderaternas budget ingår ett uppdrag till Arbetsmarknadsnämnden samt Omsorgsnämnden att se över möjligheten att personer som står en bit ifrån arbetsmarknaden kan utföra till exempel städ, dukning, disk, tvätt och liknande uppgifter inom äldreomsorgen. Tanken är främst att dessa uppgifter ska kunna utföras på särskilt boende för att ge undersköterskorna mer tid för omvårdnad och umgänge med de äldre.

Det innebär en kvalitetshöjning för de äldre samtidigt som personer som till exempel är språksvaga kan träna svenska, få ett sammanhang och komma in på arbetsmarknaden. De som trivs med arbetet och är lämpliga att arbeta inom vården kan söka till vårdutbildning och jobba i vården framöver. På så sätt kommer fler i arbete istället för att uppbära ekonomiskt bistånd.

Det här var en fråga som lyftes av Moderaterna redan i valrörelsen och när Socialdemokraterna såg förslaget var vi överens om att gemensamt gå fram med uppdraget. Ett konstruktivt och prestigelöst sätt att jobba på för kommunens bästa i stället för att hela tiden lyfta fram motsättningar.

I stället för att ställa frågan och ta reda på fakta uppger Sverigedemokraterna i sin insändare falska påståenden. De radas upp nedan:

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
  • Svensktalande skulle knuffas undan från vårdarbetet: Falskt. Varje person med erfarenhet från vårdarbetet vet att detta inte stämmer. Det är i själva verket svårt att rekrytera och rekryteringsbasen behöver öka. Dessa personer tränger inte undan någon då det inte handlar om att ersätta någon ordinarie personal.
  • Förslaget går emot språkkravet inom omsorgen enligt SD. Helt fel, då arbetsuppgifterna inte är brukarnära eller innefattar medicinska uppgifter.
  • SD anser att förslaget skapar stress då vårdpersonal får lägga tid på handledning. Fel, förslaget kommer att frigöra tid för ordinarie personal då någon annan person utför en del av arbetsuppgifterna. Handledningen tar lite tid initialt men kan sedan vara tidsbesparande.

Sammantaget försöker Sverigedemokraterna återigen skapa konflikter och vara emot utvecklingsförslag i stället för att bidra med konstruktiva förslag för kommunens utveckling. Vi får ständigt höra att det finns en plan från deras sida. Kruxet är att ingen ännu vet vad planen faktiskt består av då ingen i Sverigedemokraterna har lyckats presentera innehållet i den plan man i Sverigedemokraterna kommit fram till under sina djupa diskussioner i partiet.

Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande
Lina Bengtsson (M), kommunalråd
Christer Welinder (S), ordförande omsorgsnämnden
Ann Persson (M), förste vice ordförande omsorgsnämnden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se