torsjö live

Hemtjänstens tappade papper tonas ner

Hemtjänstens tappade papper tonas ner

Omsorgen tonar ner händelsen där sekretessbelagda papper från hemtjänsten tappats och låg på gatan i centrala Hässleholm för några veckor sedan. I anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, skriver omsorgsförvaltningen som orsak till personuppgiftsincidenten: Mänskliga faktorn: Fel i det enskilda fallet. I anmälan finns flera saker som inte stämmer med de uppgifter Frilagt fick direkt efter händelsen, bland annat blev två papper ett.

Frilagt hittade de två pappersarken på gågatan i centrum under långlördagen den 28 oktober och lämnade dem på måndagen till hemtjänstens kontor. På de två A4-sidorna, som av någon anledning minskat till “en lapp” i anmälan till IMY, fanns namn, telefonnummer, adresser, tidpunkter för besök samt vårdinsatser för åtta omsorgstagare.

Bilden visar en del av en hemtjänstlista.
Listor över planerade hemtjänstbesök med vårdbehov och personuppgifter låg på lördagen på gatan i centrala Hässleholm. Foto: Berit Önell

Den i personalen som tappat handlingarna hade inte själv berättat vad som hänt innan Frilagt kontaktade enhetschef Eva Malm Körkkö på måndagsförmiddagen. Hon blev förvånad över att papper alls fanns ute.

– Vi kör inte med papper, förklarade hon.

Hon berättade sedan att information om att papper inte får tas med ut på rundorna förtydligades till medarbetarna under eftermiddagen. Papper ska bara finnas i lokalen och fotograferas av med personalens mobiltelefoner vid teknikproblem.

Men det stämmer inte riktigt med uppgifterna i anmälan som säger att papper får användas i vissa situationer.

– Enligt rutin får dessa lappar endast användas vid driftstörningar och elavbrott, skriver omsorgsförvaltningen till IMY.

Enligt anmälan informerades personalgruppen och berörd medarbetare som tappat pappren direkt efter att vi lämnat dem, cirka klockan 14. Men Frilagt fick sent på eftermiddagen samma dag informationen att medarbetaren inte kontaktats. Det skulle ske under tisdagen.

Enligt anmälan till IMY var konsekvenserna av händelsen förlust av konfidentialitet när det gäller personuppgifter som omfattas av tystnadsplikt. Allvarlighetsgraden bedöms dock som begränsad.

Anmälaren skriver att de åtta berörda omsorgstagarna inte informerats. Det skulle dock göras under de närmaste tre dagarna.

Berit Önell

2023-10-30 Sekretessbelagda handlingar från hemtjänsten låg på gatan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se