torsjö live

Tidig översvämning och sena alger i Finjasjön

Tidig översvämning och sena alger i Finjasjön

Finjasjöns vattennivåer har stigit i allt snabbare takt de senaste veckorna och vallen över vägen till Tormestorps båthamn har stängts för att skydda Brovägen och bostäderna i området. Men de senaste dagarna har ökningen avstannat.

Det bästa är om det kan frysa, säger Mathias Jönsson, projektledare på tekniska förvaltningen.

Det har det gjort nu, men imorgon väntas mildare väder och mer regn och på fredag snö.

I somras var det inte mycket alger i sjön, men under hösten kom de. Ett mysterium eftersom vattentemperaturerna egentligen varit för låga.

Bilden visar vallen över vägen till hamnen.
Vallen är på plats över vägen till Tormestorps båthamn, bild från söndag 19 november. Det står redan vatten på båda sidor om vallen.

Vattennivån i Finjasjön kan numera följas på kommunens hemsida. På onsdagsförmiddagen var den 44,62 enligt mätsystemet RH 2000. Nivån har enligt den automatiska mätningen varit densamma sedan måndagskvällen. Sedan den 12 oktober har den stigit nästan 70 cm, varav 40 cm från i torsdags till i måndags. Kurvan på hemsidan har gått rakt uppåt, men planat ut efter helgen.

Bilden visar kurvan över Finjasjöns vattennivå på hemsidan.
Finjasjöns vattennivå kan följas timme för timme på kommunens hemsida.

Det myckna regnandet är givetvis en av förklaringarna, men det brukar ändå inte bli så höga nivåer så här tidigt.

– Jag är lite förvånad. Normalt sett brukar det vara en fördröjning på regnet som kommer. Vi brukar säga ett dygn ungefär, men nu har i princip stigningen gått tillsammans med regnet. Men det är nog för att det är så blött i markerna så det rinner direkt till närmaste vattendrag och vidare ut, säger Mathias Jönsson.

Bilden visar en bänk som står ute i vattnet.
De höga vattennivåerna har kommit ovanligt tidigt, här vid Ormanäs.

Vattennivån var hög redan i augusti och dämmet i Almaån, som är sjöns enda utlopp, togs därför upp rekordtidigt, redan den 8 augusti. Sedan i fjol får det annars vara i en månad längre än tidigare, till den siste september.

Tekniska förvaltningen har nu lagt ut vallen till båthamnen ovanligt tidigt och sand är på gång till Björkvikens parkeringsplats för att allmänheten ska kunna hämta vid behov. Plastsäckar att fylla sand i till översvämningsskydd kan köpas till självkostnadspris på brandstationen i Hässleholm. Där är bemannat dygnet runt utom vid utryckningar.

Mathias Jönsson säger att sjön brukar kunna stiga snabbt periodvis.

– Men nu när vi kan följa nivåerna timme för timme blir det mer påtagligt.

– Det tar rätt lång tid för sjön att sjunka ner. Det gör att vi kommer att ha detta med oss när vi går in i vinterläge. Får vi en mild vinter kommer vi klart att få höga nivåer, högre än de vi ser nu, säger han.

Han tror att de boende som är värst utsatta för översvämningar är vana och vet vad de ska göra. Kommunen betonar också invånarnas egenansvar.

– Det verkar som att boende nu känner till nivåmätningen och att den är tillgänglig på nätet. Man kan följa den och kanske funderar på åtgärder tidigare, säger han.

Bilden visar översvämmad mark med alger.
Översvämningen kombinerades med algblomning under en period, här den 10 november vid Sjörröd.

Mats Bengtsson, som sköter reduktionsfisket i Finjasjön på kommunens uppdrag, fiskar i stort sett dagligen, utom när det blåser för mycket. Vattennivåerna stoppar inte honom.

– Men allting blir mer omständligt. När man kommer i land kan man inte använda elevator och kajkanter utan får gå så långt in man kan med båten. Om vi har mycket fisk är det djupt där båten tar i bottnen. Vi får gå i vadarbyxor från morgon till kväll. Det funkar, men blir fler moment och långa dagar, förklarar han.

Han berättar att fisket i mörtdiket vid Hovdala också startat. Där kan han håva upp stora mängder mört som gått upp från Finjasjön via Tormestorpsån till diket. Hittills i år har han tagit upp drygt 50 ton mört och braxen i sjön och diket i syfte att minska algblomningarna.

– Det blir väl ungefär som det brukar, 55-60 ton, säger han.

Bilden visar Mats Bengtsson med fiskfångst vid mörtdiket på Hovdala.
Mats Bengtsson fiskar upp stora mängder mört ur diket vid Tormestorpsån på Hovdalaområdet. Foto: Berit Önell

Han konstaterar att det varit ovanligt lite algblomningar i Finjasjön under 2023, trots en varm försommar.

– Det var fantastiskt trevligt fram tills i augusti när det började regna, säger han.

Men i början på november reagerade han på att det låg stora mängder alger i hamnen, efter att vattnet börjat gå upp över kajkanten. Han rapporterade det till Mathias Jönsson.

– Det var ju konstigt, en lördag när jag kom ner till hamnen var där plötsligt alger i vattnet igen. Vi tyckte det var märkligt att de kom så där hux flux nu på hösten när det blivit kallt i vattnet, säger han.

– Vet inte om de här stora regnen som kom har dragit med sig en massa näringsämnen så det blivit en kick på något vis.

Bilden visar algblomning.
Algblomning i november är osannolikt, ändå skedde det i år. Bild från Sjörröd den 1 november.

Han tillbringar mycket tid vid sjön året runt och vet att det ibland kan finnas rester av alger kvar sent på hösten och även när det är så kallt att det börjat bli is. Men han menar att resterna av sensommarens blomningar redan var borta.

– Sedan plötsligt var de där. Det var bara yttäckande, inget vad jag kunde se nere i vattenmassan. Men nu är de borta igen.

Mathias Jönsson säger också att det var en väldigt överraskande och märklig algblomning.

– Det var väldigt sent, säger han.

Han vände sig till konsultföretaget Calluna som sköter provtagningarna i Finjasjön. De har nu stämt av med en expert och återkommit per mejl. Men det inträffade är fortfarande ett mysterium. Bedömningen är att en blomning av de vanliga blågröna algerna, som egentligen heter cyanobakterier, är osannolik på grund av de låga vattentemperaturerna.

Bilden visar algblomning.
Den 5 november såg det ut så här vid Sjörröd.

– Utan bilder går det inte att säga vad det är, men det finns två förklaringar. Det ena är att det är som jag skrev innan: mycket troligt rester av den tidigare blomningen under september/oktober som flutit upp och drivit med vinden så den ansamlats i hamnen. Det kan ta lång tid innan blomningarna bryts ned helt. Det andra är att t.ex. dinoflagellater eller kiselalger blommar nu sent under hösten pga omblandning av vattnet som gett mer näring i vattenmassan. Dessa kan blomma vid låga temperaturer och är normalt vad som blommar under våren (vårblomningen) i sjöar. Kiselalger brukar dock normalt vara bruna så mer troligt med dinoflagellater isåfall men kan vara en blandning, skriver Callunas företrädare.

Dinoflagellater ger dock oftast rödaktiga blomningar och de bilder Frilagt tagit del av visar snarare blågröna färger.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se