torsjö live

KD vill att kommunen ger akut bidrag till Vittsjö GIK

KD vill att kommunen ger akut bidrag till Vittsjö GIK

Kristdemokraterna föreslår att Hässleholms kommun ska ge ett engångsbidrag för att hjälpa Vittsjös allsvenska fotbollslag i dess ekonomiska kris.

Den 15 november gick Vittsjö GIK ut med en vädjan om ekonomisk hjälp. 2023 beskrevs som det tuffaste året sedan damlaget gick upp i allsvenskan. En miljon kronor skulle behövas för att “lösa likviditeten”.

Bilden visar Vittsjö GIK:s Facebooksida.
Klubbens vädjan på bland annat Facebook har redan gett bra resultat.

– Att be om hjälp tar emot när man utgår från att en budget man satt för året verkligen ska hålla. Men många faktorer som exempelvis inflation, partners som varit tvungna att dra sig ur, ökade kostnader har påverkat utfallet och nu är vi där vi inser att ekonomin 2023 inte går ihop och ingen annan lösning finns, skrev klubben på sin Facebooksida.

På onsdagen hade insamlingen nästan nått halvvägs: 435 100 kronor.

Vid kommunstyrelsens sammanträde samma dag föreslog Christer Caesar (KD) genom ett initiativärende att även kommunen ska hjälpa till.

Han befarar att laget på sikt kan tappa sin position som allsvenskt fotbollslag om de tvingas växla ner eller anpassa sin verksamhet.

– Detta vore olyckligt för inte minst alla de unga tjejer som inspireras av deras verksamhet, men även Hässleholm som stort. Samtidigt vore det en typ av kapitalförstöring när kommunen investerat en stor mängd pengar i såväl arena, som sponsring att inte hjälpa till med en förhållandevis liten insats vid ett engångstillfälle, skriver han.

Bilden visar Christer Caesar.
Christer Caesar (KD). Foto: Berit Önell

Han föreslår därför att kommunstyrelsen bereder möjligheten att ge ett engångsbidrag i skälig storlek till Vittsjö GIK före årest slut.

– Vittsjös damlag är det bästa damlaget i Skåne. Samtidigt som svensk damfotboll får ett ökat intresse är det enligt KD självklart att kommunen ställer upp i detta särskilt svåra läge. Det handlar i slutändan om folkhälsa och att inspirera unga tjejer att ge sig in i elitidrotten och där har kommunen också ett ansvar att hjälpa till, säger Simon Berneblad, andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsen beslöt att överlämna ärendet till förvaltningen för beredning och att det ska tas upp för beslut på nästa sammanträde med kommunstyrelsen den 13 december.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se