torsjö live

11 grader i klassrum på Läredaskolan

11 grader i klassrum på Läredaskolan

Det var kallt på Läredaskolans högstadium på måndagsmorgonen, 11 grader som lägst. Värmesystemet hade enligt tekniska förvaltningen slagit ifrån redan på fredagen och gått ner till skyddsdrift efter för flitig användning av extra värmeelement i ett personalrum. Felet kunde snabbt åtgärdas men det tar tid att värma upp de stora lokalerna. Fortfarande på tisdagseftermiddagen var det så svalt att rektor Anders Johannesson skickade ut en rekommendation om en extra varm tröja ytterligare någon dag framöver.

– De får ju stänga ner när det blir så kallt, säger föräldern Patrik Olsson och hänvisar till att det ska vara minst 20 grader varmt i skolsalar enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

Eleverna fick ha ytterkläderna på under lektionerna i de berörda sju klassrummen och korridoren både under måndagen och tisdagen.

Bilden visar rekommenderade temperaturer.
Arbetsmiljöverket har riktlinjer för temperaturer på arbetsplatser och skolor.

Patrik Olsson berättar att hans son på tisdagen mådde så dåligt av att sitta och frysa att han gick hem från skolan.

– Han fick ont i både huvudet och magen.

Anders Johannesson säger att han inte fått någon information om att elever gått hem för att de mått dåligt av kylan. Han vet att Arbetsmiljöverkets riktlinjer säger att det ska vara mellan 20 och 24 grader i lektionssalarna. Men det var aldrig aktuellt att stänga skolan, trots att temperaturen alltså var nere på 11 grader på måndagsmorgonen.

– Nej, det diskuterade vi inte eftersom det var varmt i delar av skolan. Om det hade varit hela skolan hade det varit ett annat läge. Felet var också åtgärdat och värmen på väg upp, men sedan har det tagit tid, säger han.

– Uppehållsrummet i källaren var varmt, så det fanns möjlighet att vara i det om det kändes kallt.

Bilden visar en termometer.
Det var bara elva grader varmt i vissa klassrum på Läredaskolan på måndagsmorgonen.

Anders Johannesson säger att skyddsombuden på skolan också var med på bedömningen att situationen gick att hantera.

– Det var ett skyddsombud som upptäckte det här. Vi har haft en fortlöpande dialog, säger han.

Först på tisdagen skickade han ut information via Schoolsoft till elever och vårdnadshavare i årskurs 7-9. Han berättar där att undervisningen flyttades efterhand som värmen återvände till de klassrum som hunnit värmas upp och att extra värmeelement sattes in.

– Idag har vi märkt att temperaturen ännu inte fullt ut har kommit upp i önskad temperatur och jag vill därför rekommendera en extra varm tröja ytterligare någon dag framöver. Tekniska förvaltningen arbetar på att få upp temperaturen fullt ut igen så snart som möjligt, skriver han.

Han förklarar att informationen gick ut i och med att det tog längre tid än väntat att få upp värmen. På tisdagsmorgonen var det 17-18 grader.

– Vi hade hoppats att det skulle vara klart idag, säger han.

Nu är förhoppningen att temperaturen ska ha kommit upp till de vanliga 20 graderna på onsdagsmorgonen. Men det är inte helt säkert att det lyckas. Det tar längst tid att få varmt i de rum som har gamla radiatorer.

Anders Johannesson säger att det var ett tekniskt fel som gjorde att värmen sänktes. Han tror inte att det fanns behov av extra värmekällor i personalrummet under förra veckan då det också var vintertemperaturer utomhus.

På tekniska förvaltningens enhet för fastighetsdrift är Jesper Ekstrand, som haft hand om ärendet, och hans chef Darko Vuleta tydliga med att ingenting gått sönder.

– Det blev för varmt i rummet i fredags, säger Jesper Ekstrand.

Det var personalrummet där det sitter en givare som styr värmen i tre flyglar på skolan. När det blev överhettat stängdes radiatorerna ner och gick över till så kallad skyddsdrift som bara ska ge en temperatur som förhindrar att det fryser i fastigheten.

Direkt efter upptäckten på måndagsmorgonen återställdes systemet och värmen började stiga.

– Men det tar tid att värma upp, säger Jesper Ekstrand.

Darko Vuleta konstaterar att det under förra veckan var kallare än vanligt ute, under 10 minusgrader.

– Om verksamheterna då använder externa element så slår de ut värmesystemet, säger han.

Att det tid att få upp värmen igen är inte så konstigt.

– Allt kyls ner, väggar och golv, säger Darko Vuleta.

Normalt ska det bli varmt igen inom ett dygn. Men det räckte alltså inte den här gången.

– Förhoppningsvis är allt normalt imorgon.

Enligt Darko Vuleta skickar tekniska förvaltningen brev till verksamheterna med information om att de inte ska använda extra element, värmefläktar och liknande utan bara höja radiatorerna inom fastighetens värmesystem.

– Systemet ska klara att hålla 20 grader i skolsalarna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se