torsjö live

Skyddsombudens förslag följdes inte på Läredaskolan

Skyddsombudens förslag följdes inte på Läredaskolan

När Läredaskolan stod utan värme på måndagsmorgonen föreslog skyddsombuden flera åtgärder som inte följdes. De ville dock inte stänga skolan. Det berättar de tre skyddsombuden nu i ett mejl till Frilagt.

Rektor Anders Johannesson sa i Frilagts artikel på tisdagen att skyddsombuden var med på skolledningens bedömning att situationen gick att hantera utan att stänga skolan, trots att temperaturen låg långt under Arbetsmiljöverkets riktlinjer på 20-24 grader. Som lägst var det 11 grader i skolsalarna. Enligt de tre skyddsombuden stämmer rektorns beskrivning när det gäller stängning av skolan, men de gav flera andra förslag som aldrig genomfördes.

De berättar i sin kommentar till Frilagt att de cirka klockan 9.30 på måndagsförmiddagen fick reda på att felet var utrett och att värmen skulle komma tillbaka. Men enligt skolans vaktmästare kunde det dröja tills tisdagen.

– Många i personalen och bland eleverna var redan då väldigt kalla. Undervisningen i de kallaste salarna flyttades till andra lokaler, men korridorer var cirka 16-17 grader varma. Vi ställde oss frågande till vart eleverna skulle befinna sig under rasterna och påpekade att vi inte kan utgå från de starka och friska, utan måste ta hänsyn till de som inte klarar av kylan. Vi gav även flera förslag till rektor på åtgärder som vi ändå tyckte skulle vidtas. Till exempel låna in värmefläktar från tekniska förvaltningen som kunde placeras i skolans korridorer, låta elever och personal få ta sig hem för att klä sig varmare. Dessa förslag genomfördes inte. Att stänga skolan på grund av kylan var inte ett förslag som lades fram. Rektor meddelade återigen på eftermiddagen att värmen var på väg tillbaka.

På tisdagen var det fortsatt kallt på delar av skolan, exempelvis i korridorerna. Temperaturen låg fortfarande på cirka 17 grader. Elever, vårdnadshavare och personal försökte få tag i rektor, men han var på möte i annan lokal under hela förmiddagen. När han var tillbaka på skolan önskade vi skyddsombud att information till personal, elever och vårdnadshavare snarast skulle gå ut, skriver skyddsombuden.

Anders Johannesson gick på tisdagseftermiddagen ut med information. Han rekommenderade då en extra varm tröja ytterligare någon dag.

Berit Önell

Läs mer:

2023-12-05 11 grader i klassrum på Läredaskolan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se