Gruppen-3a-328x120

Chef på it-avdelningen utköpt

Chef på it-avdelningen utköpt

En chef på Hässleholms kommuns it-avdelning fick sparken i mellandagarna. Enligt överenskommelsen får personen nio månadslöner, totalt nära en halv miljon kronor. Utköpet kommer efter ett par år med mycket kritik från medarbetarna mot ledningen på avdelningen, något som än en gång visade sig i årets medarbetarenkät där resultatet låg långt under kommunen som helhet.

It-chef John Palmqvist vill inte närmare kommentera orsaken till avgången.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag tycker inte att det är lämpligt att gå in på detaljer. Men självklart är det så att om någon slutar så är man inte överens, säger han.

– Det är alltid tråkigt om man behöver landa i någon form av överenskommelse. Men så fick det bli den här gången.

Bilden visar John Palmqvist.
John Palmqvist, kommunens it-chef.

Om chefen hade sagt upp sig själv hade uppsägningstiden varit tre månader, om arbetsgivaren sagt upp på grund av arbetsbrist hade det blivit sex månader.

Överenskommelsen är undertecknad den 27 december som också blev chefens sista arbetsdag. Sista anställningsdag var dock den 31 december. Ersättningen för nio månader med en månadslön på 52 850 kronor, totalt 475 650 kronor, betalas ut som ett engångsbelopp i samband med löneutbetalning i slutet på januari.

Chefen vill inte kommentera överenskommelsen.

– Det är ingenting jag vill prata med dig om, säger hen.

John Palmqvist förklarar att det inte är säkert att en efterträdare kommer att utses på samma typ av chefstjänst.

– En dialog pågår om hur organisationen ska se ut, säger han.

Medarbetarna har fått inbjudan till ett möte på måndag då framtiden ska diskuteras vidare.

Stämningen har de senaste åren varit turbulent på it-avdelningen och ledningen har fått hård kritik. Ett förändringsarbete pågår sedan två år tillbaka. Men avdelningens resultat i medarbetarenkäterna har fortsatt vara mycket dåliga, inte minst när det gäller frågor om ledarskap.

– Medarbetarundersökningarna är nog nyckeln, säger en i personalen som vill vara anonym.

It-avdelningens så kallade HME, det sammanlagda värdet av alla frågor om motivation, ledarskap och styrning, låg i höstas på 67,5.

– Definitivt inget resultat som jag, eller vi som avdelning, ska vara nöjda med, sa John Palmqvist om it-avdelningens resultat vid en arbetsplatsträff i november då resultatet presenterades.

Kommunen totalt hade ett värde på 82,9, vilket var mycket bra. Kommunledningsförvaltningen, där it-avdelningen ingår, låg på 80.

Sämst gick det för it-avdelningen på frågan om balans mellan krav som ställs och de resurser som finns till förfogande i arbetet, värdet blev 56. Påståendet “Min arbetsplats mål följs upp och utvärderas på ett bra sätt” stämmer mycket dåligt, enligt hela 28 procent av avdelningens medarbetare.

Resultatet för 2023 var visserligen en förbättring jämfört med 2022, men innan den nu sparkade chefen tillträdde 2021 låg it-avdelningen på samma nivå som resten av kommunledningsförvaltningen. Därefter rasade avdelningen kraftigt och är i år fortfarande mer än tio enheter sämre än förvaltningen som helhet.

Kommunen hade 2023 mycket lågt värde i den för året nya mätningen av hur villiga medarbetare är att rekommendera Hässleholms kommun som arbetsgivare till en vän. Där blir kommunens värde -18 på en skala från -100 till +100, så kallat eNPS. Kommunledningsförvaltningen låg ännu sämre till på -26. Ett välmående företag har normalt betydligt högre värde, mellan +10 och +30.

På denna punkt fick medarbetarna också skriva personliga kommentarer.

– Strulig arbetsgivare, klöddiga politiker. Dåliga chefer utan framtidsvisioner. Ser bara till sitt eget. Dåligt engagemang. Förvaltare av befintligt. Har ej förmåga att tänka nytt som leder framåt. Skäms berätta att jag arbetar på Hässleholms kommun, skrev en medarbetare på kommunledningsförvaltningen, om det var på it-avdelningen framgår inte.

– Kommunens obefintliga vilja att behålla kompetens, antingen via konkurrenskraftiga löner eller olika förmåner, gör kommunen till en usel arbetsgivare. Det kopplat till turbulensen i politiken som styr kommunen gör att jag inte kan rekommendera kommunen som arbetsgivare mer än i fall där en arbetssökande inte har något annat val, skrev en annan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se