torsjö live

Manifestation för Ukraina på lördag

Manifestation för Ukraina på lördag

På lördag hålls en manifestation på Stortorget i Hässleholm till stöd för Ukraina, på tvåårsdagen av Rysslands invasion. De blågula ukrainska – och svenska – färgerna kommer att synas även på andra håll i centrum.

Bilden visar en blågul pappersstjärna.
Blågula stjärnor sätts upp runt om i Hässleholm under fredagen och lördagen.

Manifestationen på Stortorget inleds klockan 14 och beräknas pågå i cirka en timme. Hotell Statt bjuder på fika.

– Det blir öppen mikrofon så den som vill medverka med sång och tal är välkommen, säger arrangören Márika Bernadt som tagit initiativ till flera tidigare manifestationer för Ukraina i Hässleholmsområdet.

Bokade talare är kommunfullmäktiges andre vice ordförande Patrik Jönsson (SD), Simon Berneblad (KD), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Thomas Haraldsson (L) och Peter Alf, pensionerad militär, historiekunnig guide och representant för Hässleholms museum. Ukrainare kommer att läsa dikter och svenska och ukrainska nationalsången spelas.

Ukrainska flyktingar i Stoby har tillverkat dekorationer i form av blågula pappersstjärnor som ska delas ut i butiker i Hässleholm före manifestationen. Blågula blomsterdekorationer förbereds och kulturhusets entré ska ljussättas i blågult från fredag. Biblioteket ska också ta fram böcker av ukrainska författare.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se