torsjö live

Hög chef i Hässleholms kommun på thaibordellens swishlista

Hög chef i Hässleholms kommun på thaibordellens swishlista

En chef på hög nivå inom kommunal verksamhet i Hässleholm står på swishlistan från den thaimassagesalong i Kristianstad som visade sig dölja en bordell. Han har gjort en av 279 så kallade dubbelswishar. Enligt polisens beräkning av den nu för grovt koppleri dömda ägarens brottsvinst innebär det köp av sexuell tjänst.

Kristianstadsbladet/Norra Skåne var först med att avslöja den läckta listan som ingår i en bilaga till tisdagens dom mot bordellmamman i Kristianstads tingsrätt. Hon dömdes till fängelse i två år och åtta månader samt näringsförbud i fem år för grovt koppleri genom att ha tvingat fem kvinnor att sälja sex på salongen. Bordellmamman tjänade enligt domen minst 400 000 kronor på salongen från september 2021 tills den illegala verksamheten stängdes ned i mars 2023.

Bilden visar en del av den maskade swishlistan.
Namn och swishnummer är nu åter maskade i bilagan till domen.

Kunderna fick alltid först betala för massage, antingen via swish eller kontant om de ville köpa en sexuell tjänst som då betalades med en swish till ett annat konto eller kontant. Bordellmamman uppgav att en del av dubbelswisharna kunde gälla köp av produkter i salongen. Enligt domen ger utredningen dock inte stöd för att det skulle ha skett mer än i marginell omfattning. De belopp som swishats var också betydligt högre än de redovisade priserna på produkter. Dricks kan av samma skäl knappast heller vara en förklaring.

Namn och telefonnummer på swishlistan skulle vara sekretessbelagda i domen, men polisens maskning var inte rätt gjord och uppgifterna gick att avkryptera. Tingsrätten har därför nu anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten, rapporterar Radio P4 Kristianstad.

De flesta av transaktionerna på listan har ännu inte lett till fällande domar. Men den är nu vida spridd.

– Bland annat finns en tidigare allsvensk fotollsspelare, en anställd inom Svenska kyrkan och en polis med, skriver Kb/Nsk.

Avslöjande om sexköp kan få konsekvenser. En kommunal chef i Kristianstad fick i februari lämna sin tjänst efter åtal för sexköp på massagesalongen, trots att domen inte fallit. Han är en av fyra män som dömdes samtidigt som bordellmamman. Enligt KB/Nsk har ett 30-tal män hittills dömts för sexköp. Fler utredningar väntar.

När Frilagt tar del av swishlistan ser vi att en av personerna på listan är en kommunal chef i Hässleholm. Han säger till Frilagt att han är oskyldig och övertygad om att polisen kommer att avskriva honom från listan.

Åklagaren Emelie Månsson säger på onsdagen till Frilagt att listan visar dubbelswishar där betalning för sexuell tjänst skett.

– Det är en första swish där en andra swish går till annat konto, så måste det vara, säger hon.

Så står det också i polisens bilaga med beräkningar.

– Dubbelswishar är konstaterade köp av sexuell tjänst, skriver polisen.

På torsdagen backar Emelie Månsson. Till KB/Nsk säger hon då att transaktionerna på listan kan gälla sexköp eller något som inte alls är brottsligt.

– Det är fråga om dubbelbetalningar som kommit in till salongen. Varför de kommit in och vad det är man betalt för kan man inte säga någonting om, säger hon.

Emelie Månsson kan inte svara på om alla personerna på listan kommer att utredas för sexköp.

– Det är polisen som är förundersökningsledare för köp av sexuell tjänst, säger hon.

Men hon förklarar att bedömningen av bordellverksamhetens omfattning gjorts på andra sätt.

– Dubbelswisharna är en mindre del, de flesta har betalat kontant, säger hon.

Utredningen innehåller bland annat bokningslistor, filmer från övervakningskameror i salongen och en mängd chattar mellan kunder och personal.

Domen gick till stor del åklagarens väg, men tingsrätten bedömde brottsvinsten betydligt lägre, till 400 000 kronor istället för åtalets nära 1,3 miljoner kronor.

Emelie Månsson kommer sannolikt att överklaga domen, främst eftersom den friade bordellmammans sambo från åtal om grovt penningtvättsbrott.

– Jag är rätt så säker på att jag kommer att överklaga när det gäller grovt penningtvättsbrott. Jag ska sätta mig ner och utreda om jag ska överklaga grovt koppleri också, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se