torsjö live

Vilseledde om PFAS i Nävlinge – ändrade efter Frilagts frågor

Vilseledde om PFAS i Nävlinge – ändrade efter Frilagts frågor

PFAS-halten på 8,6 ng per liter i Nävlinges kommunala dricksvatten ligger på mer än det dubbla jämfört med tillåtna 4 ng/liter efter den 1 januari 2026. Men efter Frilagts artikel om detta gick det kommunala bolaget Hässleholm Miljö ut på sin hemsida med att halten låg “strax över det kommande gränsvärdet”, utan att ange aktuell halt. Efter Frilagts frågor om varför bolaget vilseleder invånarna på det sättet lades PFAS-halten i Nävlingevattnet på torsdagen till. Men fortfarande beskrivs den som “strax över” och “något högre än” det nya gränsvärdet.

De senaste åren har kunskapen om de giftiga PFAS-ämnena ökat och det står klart att de är betydligt farligare för människor och natur än vad som tidigare varit känt. Därför sänks gränsvärdena. Det tidigare värdet för dricksvatten låg på 90 ng per liter. Från och med 2026 gäller 4 ng per liter för PFAS4.

Bilden visar en vattentäkt vid Galgbacken i Hässleholm.
Gränsvärdet för PFAS i dricksvatten sänks kraftigt på grund av nya rön om ämnenas farlighet. Nävlinges halt 2023 var mer än dubbelt så hög som det kommande gränsvärdet, men Hässleholm Miljö håller fast vid att det är ”strax över”. Bilden är från en vattentäkt vid Galgbacken i Hässleholm. Foto: Urban Önell

I februari 2023 uppmättes 8,6 ng per liter PFAS4 i Nävlinge. Övriga låg under 4,0 med Tyringe högst på 3,0. Tyringes vattenverk var det enda som hade högre PFAS-halt än Naturskyddsföreningens rekommendation på 1,26 för små barn med cirka tio kilos kroppsvikt.

Frilagt frågar varför Hässleholm Miljö vilseleder invånarna genom att kalla den höga halten i Nävlinge för “strax över det kommande gränsvärdet”, dessutom utan publicera siffran så att folk själva kan räkna ut proportionerna.

Riskerar ni inte att sänka tilliten till er information och även till er verksamhet? Hur ska folk kunna lita på er?

Bolagets kommunikatör Anton Henryson svarar.

– Vi benämner det så av den enkla anledningen att PFAS-halterna i Nävlinge är strax över de gränsvärden som träder i kraft 2026. Det rör sig om 4,6 ng/l över det kommande gränsvärdet och är på inget sätt vilseledande. På vår hemsida skriver vi för en bred läsekrets och valde då att inte använda siffror. Vi har låga PFAS-halter i alla kommunala vattenverk och är ändå transparenta med att det ligger strax över kommande gränsvärdet i Nävlinge, vilket vi kommer sänka genom att installera ytterligare ett reningssteg under 2024, skriver han.

Frilagt undrar om han verkligen vill bli citerad med det svaret.

 – Jag svarar ju som representant för Hässleholm miljö. Hur tänker du att du skulle citera mig på detta? I så fall vill jag gärna på förhand se hur och i vilken kontext du tänkt citera mig, skriver han då.

Jag tänkte bara ge dig en chans att rätta dig om du skrivit fel. Jag citerar annars naturligtvis det du skrev. 

– Jag vill tillägga detta då: ”Vi har lagt till värdet (8,6) på vår webbsida och hoppas att det skapar ännu större tydlighet.” Och jag vill gärna se artikeln innan.

Kommunen och dess bolag har inte rätt till förhandscensur av Frilagts artiklar. Däremot kan man i vissa fall få läsa sina citat i förväg. Vi avgör dock om det finns skäl till korrigering. I detta fall har jag bara mejlade citat från dig och kommer att använda dem. Därmed finns ingen anledning till att du skulle få läsa dem igen.

– Okej!

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se