torsjö live

Ungdomsroman vill inspirera till att starta företag

Ungdomsroman vill inspirera till att starta företag

Vad ska jag göra när jag har tagit studenten? De flesta som går gymnasiet brottas med den frågan. Kan jag få ett sommarjobb? Ska jag läsa vidare på universitetet i höst? För att ta ett sabbatsår är väl inte realistiskt?

Ungdomsromanen Bära eller Brista visar att livet är fullt av möjligheter – för den som vill pröva sina vingar. Men den påminner också om att man antagligen får vara beredd på anstränga sig om man vill förverkliga sina drömmar.

Svenskt Näringsliv står bakom boken som är en spännande berättelse om tre gymnasieelever och deras väg vidare i livet. Trots att de till en början inte alls känner varandra hittar de en gemensam företagsidé som visar sig vara riktigt lovande.

Den väletablerade författaren Åsa Öhnell har skrivit Bära eller Brista. Boken riktar sig direkt till gymnasieskolan med tanken att den ska kunna användas i undervisningen.

Åsa Öhnell skildrar hur gymnasieelever kan tänkas fundera på hur de ska gå vidare i livet efter studenten. Foto: Fredrik Öhnell.

De tre huvudpersonerna, Emil, Tintin och Malik bor i Göteborg och har bara någon vecka kvar till studenten. De har många funderingar och deras framtid är ett oskrivet kapitel. Till att börja med tycks de inte ha mycket gemensamt.

Då händer det osannolika. Av en tillfällighet möts de, och hittar ett gemensamt projekt – en företagsidé växer fram. Den verkar vara så bra att den kan gå att förverkliga och sälja in till intresserade kunder. Frågan är om de ska våga satsa på den eller inte? En annan gemensam nämnare för de tre gymnasieeleverna är att de gillar hundar. Hur det går med deras företagsidé ska inte avslöjas här, men under resans lopp växer en fin vänskap fram dem emellan.

Problem och bekymmer dyker upp redan i berättelsens inledning. De stjäl mycket av Emils, Tintins och Maliks energi. Ungdomarna lever inte i ett vakuum där de inte påverkas av hur andra familjemedlemmar mår, av upplevelser under uppväxten, ekonomiska förutsättningar med mera. Det bidrar till att göra storyn trovärdig och realistisk.

Bära eller Brista har tagits fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Bära eller Brista är både en dramatisk och lättläst berättelse som också påminner om riskerna med att försöka hitta genvägar – inte minst den som handlar om att på olagliga vägar tjäna snabba pengar.

Åsa Öhnell, född 1964, är utbildad språklärare och översättare, född i Skåne men numera bosatt i Mölndal. Hon har de senaste åren haft författande som sin huvudsakliga sysselsättning. Det har resulterat i ett tjugotal böcker, framför allt för barn och ungdomar. Bland annat bokserierna om Klarabelladeckarna och om Märta och Supernova.

Bära eller Brista går att beställa i klassuppsättning, den går även att få i digital variant eller som ljudfil, med bifogad lärarhandledning och ett elevmaterial. Den är utgiven på Idus förlag och går att beställa kostnadsfritt via Eduna.se.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se