torsjö live vers2

Unken politik i LO

Unken politik i LO

INSÄNDARE. När Thomas Lindell delar med sig av sina åsikter i Frilagt 11/4 är det som att lyssna till ett eko från tiden innan Berlinmurens fall i Östeuropa eller Tyskland 1933 – 1945 då politiska fackförbund var kutym i dessa länder. Ett demokratiskt fackförbund ska stå utanför politiken och se till medlemmarnas bästa oavsett politisk åsikt. Att det existerar politiska fackförbund 2024 i Sverige är både förvånande och olämpligt.

När man går med i ett LO-förbund är man också med och finansierar socialdemokratisk politik antingen man sympatiserar med partiet eller ej. LO-företrädare brukar ibland motivera detta med att S för en ”arbetarvänlig politik”. Men vad innebär det idag och vilka är LO att berätta för medlemmarna hur de ska rösta? På alla arbetsplatser finns en mångfald av kritiskt tänkande människor som röstar olika. Långt ifrån alla vill se delar av sin fackavgift gå till ett parti som står för åsikter man inte sympatiserar med. Många högt uppsatta fackliga företrädare har också uppdrag för socialdemokraterna i kommunen eller landstinget.

Lindell jämför i sin insändare LO med andra föreningar när han vill motivera de uteslutningar som nästan uteslutande har drabbat SD-sympatisörer på fackliga positioner. Men jämförelsen haltar betydligt eftersom LO ofta har en helt dominerande position på många arbetsplatser som arbetsgivaren dessutom samarbetar – och förhandlar – med. Alternativen är få och andra fackförbund har inte samma möjligheter att ge skydd åt arbetstagaren vid exempelvis konflikt. För trygghetens skull behöver den anställde dessutom vara med i a-kassan som också är kontrollerad av samma fackförbund.

Sverigedemokraterna vill se politiskt neutrala fackförbund där alla arbetstagare är välkomna och kan få uppdrag på samma villkor. Sverige är ett land där diskriminering och särbehandling på grund av politisk tillhörighet gudskelov tillhör undantagen. Det socialdemokratiska LO är tyvärr ett av dessa undantag.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Sven Lundh
SD-politiker och arbetare

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se