torsjö live vers2

Strejken avblåst – skolmat serveras som vanligt

Strejken avblåst – skolmat serveras som vanligt

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona sa sent på onsdagseftermiddagen ja till medlarnas bud. Därmed avblåstes strejken som annars skulle ha startat klockan sju på torsdagsmorgonen. Eleverna på Tyringe skola, Västerskolan och Linnéskolan får nu skollunch som vanligt och slipper ta med matsäck. Fritids håller öppet hela dagen.

Bilden visar Tyringe skola med matsalen närmast.
Tyringe skolas matsal serverar skollunch som vanligt imorgon. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I Hässleholms kommun omfattade strejkvarslet kockar, förstekockar och ekonomibiträden på tre skolor som lagar mat åt totalt cirka 1 500 elever plus förskolebarn varje dag. I andra kommuner var det andra yrkeskategorier, bland annat inom äldreomsorg och räddningstjänst.

Det nya kollektivavtalet som kommer att tecknas innehåller högre löner med en individgaranti och avsiktsförklaringar om löneprocesser, hållbara arbetstider, bättre arbetsmiljö med mera.

– Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Bilden visar Malin Ragnegård.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

– Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning. Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum – det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken, säger hon.

Hon konstaterar att man lyckats teckna ett avtal där parterna gemensamt ska ta fram långsiktiga lösningar på vad medlemmarna upplever som stora problem med dagens lönesystem.

– Hade motparten däremot varit mer lyhörd hade vi inte behövt varsla om konflikt för att uppnå det här resultatet, säger Malin Ragnegård.

Den centralt överenskomna löneökningen för 2024 blir 985 kronor. Det innebär en höjning enligt det så kallade märket, den normerande nivån i det först tecknade kollektivavtalet i en avtalsrörelse, plus en låglönesatsning. Lönerna bestäms i lokala förhandlingar, men som svar på att löneökningar inte betalats ut i tid ska arbetsgivarna i år betala ut en del av ökningen i så kallad individgaranti på minst 450 kronor senast den 30 juni. Lägsta lön för medlemmar i Kommunal som fyllt 19 år höjs till 22 500 kronor från och med den 1 januari 2025.

Berit Önell

Läs mer:

2024-04-08 Kommunals strejkvarsel berör skolor i Hässleholms kommun

2024-04-15 Mat i förskolan vid strejk – belastar personal i andra kök

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se