torsjö live vers2

Vapenaffärer – moral ett hinder?

Vapenaffärer – moral ett hinder?

En enaktare av Gay Glans

Scen: Ett kontor på Nominal aktie och fondservice. En kostymklädd man sitter vid ett skrivbord med dator och telefon.

Telefonen ringer:

— Nominal aktie- och fondservice.Du talar med Gert Bang.

— Hej, mitt namn är Åke Verst. Jag behöver några säkra investeringsråd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

—Då har du kommit rätt. Hur mycket gäller det?

—Ett arv på drygt fem miljoner.

— Har du några egna idéer?

— Min fru och jag är stillsamma personer. Vi ser fram emot en ekonomiskt trygg pension så inga ekonomiska äventyr för vår del.

—Jag förstår. Man planerar sin ekonomi utifrån vilken fas i livet man befinner sig. Det kan låta motsägelsefullt men i så fall har jag vad du söker: vapenindustrin.

— Jag lyssnar.

— Krigen i Ukraina och Mellanöstern skapar stor efterfrågan på militärt material. Kinas blickar på Taiwan höjer dessutom temperaturen avsevärt. Inget tyder på att uppgången är tillfällig. Senaten i USA har godkänt stödpaketet till Ukraina på 655 miljarder kronor.

— Ser du inga moraliska tveksamheter? Vapnen kan ju orsaka många civila offer.

—Så kan det vara, men vapnen är främst till för att avskräcka. Enligt de flesta experter bidrar svensk vapenproduktion till fred och demokrati. De som säger annat har inte alla fakta på bordet. Jag törs säga att de framför allt förlitar sig på känslor.

—Att jag tar upp det beror främst på min fru, även om jag också kan känna ett visst motstånd mot vapenindustrin.

—Jag förstår. Men betänker att vapnen framför allt är till för att förhindra krig. Affärer drivs inte av känslor. Om inte du tar hem vad marknaden erbjuder, gör andra det. Kan låta brutalt, men så fungerar det.

— Jo, jag tycker mig ha förstått det.

— Svensk vapenindustri går utmärkt just nu. Världens samlade militärutgifter nådde förra året 26 biljoner kronor. 6,8 procent upp på ett år. Årets siffror lär inte bli mindre.Om riksdagen säger ja till de 17 militärbaser på svenskt territorium som regeringen avtalat med USA, kommer efterfrågan på svenskt slagkraftigt stål att öka. Vapenförråden töms just nu i ett rasande tempo. Förråden i väst måste återställas samtidigt som leveranserna till Ukraina inte får upphöra.

— Det verkar på dig som om du önskar att krigen eskalerar? säger Åke Verstmed en knappt märkbar tvekan i rösten.

— Nej, nej. Nu är jag är chefsanalytiker här på firman. Min uppgift är att analysera svängningarna på marknaden. Du får övertyga din fru om att den svenska vapenproduktionen faktiskt är en garant för vår frihet och demokrati.

— Vi brukar komma överens.

— Jag kan lova dig säkra investeringar. Särskilt som regeringen är förutseende och vidtar åtgärderför att ta udden av eventuella störningar från kritiker.

— Hur menar du?

—Som analytiker måste jag uppmärksamma alla faktorer som påverkar marknaden. Med regeringens förändrade mediestöd och minskade stöd till civilsamhället kan vi räkna med ett fortsatt stabilt opinionsläge. Svenska Freds lär få svårt att fortsätta sin så kallade granskning av vapenindustrin. De har hitintills gödslats med skattepengar trots att de undergräver demokratiskt fattade beslut.

—Okej. Konstigt att min fru inte har nämnt det. Hon har en nära relation till sin syster som är medlem i både Svenska Freds och en organisation som verkar för fred och solidaritet. Kommer inte ihåg namnet just nu.

—Du tänker nog på Kristna socialdemokrater för fred och solidaritet. Jag har också kalkylerat med deras begränsade inflytande i min analys av marknaden.

—Det låter ju onekligen lovande. Fast det återstår att övertyga min fru också.

— Om din fru är tveksam kan du tala om för henne att inte ens vänsterledaren har invändningar mot svensk vapenproduktion.

—Det visste jag inte.

— Hon berömde regeringens satsningar på försvaret i höstbudgeten. Den politiska enigheten i landet kan inte vara mycket bättre, fortsätter Gert Bang och rättar till slipsknuten. Försvarsministern anser att det är utmärkt att de svenska vapensystemen testas i Ukraina, in action så att säga. Det ger en oöverträffad reklam. Läste nyligen att de svenska vapensystemen har nått kultstatus bland de ukrainska soldaterna.

— Visst är jag intresserad. Men jag måste diskutera med min fru först. Det är visserligen mina arvepengar, men vi är gifta sen många år. Det kan bli aktuellt med mindre kontroversiella placeringar.

—Återkom när ni har diskuterat klart. Givetvis kan jag erbjuda utmärkta alternativa investeringar. Jag föreslår dessutom att ni sprider ert risktagande.

—Kan vi träffas nästa vecka?

—Absolut. Ring mig så ordnar vi ett möte. Då har jag utförliga förslag som innefattar både investeringar med och utan vapenindustrin.

Efter några sekunders kallprat var samtalet över. Samförståndet var gott.

Gay Glans

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se