torsjö live vers2

SD backar i EU-valet: Patrik Jönsson kommer inte till Brüssel

SD backar i EU-valet: Patrik Jönsson kommer inte till Brüssel

SD backar för första gången i ett val och hässleholmaren Patrik Jönsson kommer inte till Europaparlamentet. Det står klart när de flesta av de svenska valdistrikten är räknade sent på söndagskvällen.

– För egen del deppar jag inte, men det är tråkigt för partiet, säger Patrik Jönsson från partiets valvaka på Djurgården i Stockholm.

Vinnare blir istället Miljöpartiet och Vänsterpartiet som går starkt framåt. Det svenska valresultatet skiljer sig från trenden i övriga Europa där så kallade ytterhögerpartier ökar medan den gröna gruppen minskar.

Bilden visar Patrik Jönsson.
Patrik Jönsson kommer inte in i Europaparlamentet sedan SD backat i valet. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Valresultatet såg vid 23.30 enligt Valmyndighetens hemsida ut så här: Socialdemokraterna 24,9 procent, Moderaterna 17,5, Miljöpartiet 13,8, Sverigedemokraterna 13,2, Vänsterpartiet 11, Kristdemokraterna 5,7, Centerpartiet 7,3 och Liberalerna 4,4.

I prognoserna före valet verkade det sannolikt att Patrik Jönsson (SD) skulle få en plats i Europaparlamentet. Men när SVT:s vallokalsundersökning presenterades klockan 21 fick SD bara 13,9 procent av rösterna, en minskning med 1,4 procent från förra EU-valet 2019. Redan där såg det ut som att SD inte skulle få ett fjärde mandat och Patrik Jönsson därmed ingen Brüsselresa. SD har fortfarande tre mandat i Europaparlamentet.

Den stora skrällen var Miljöpartiets 15,7 procent, ett resultat som gjorde partiet till det tredje största. Det var 4,2 procent mer än i förra EU-valet.

De första resultaten presenterades vid 23-tiden och följde till stor del SVT:s vallokalsundersökning. Både MP och SD tappade lite när de riktiga valresultaten kom och MP:s ökning stannade på 2,3 procent, men trenden var densamma. MP blir tredje största svenska parti, men får inte fler mandat än sina tre befintliga i Europaparlamentet.

Vänsterpartiet ökade allra mest med 4,2 procent och vinner ett nytt mandat till totalt två i Europaparlamentet. Alla partier klarar fyraprocentsspärren, men KD tappar ett av sina två mandat. L får 4,4 procent av rösterna.

Strax efter klockan 23 konstaterar Patrik Jönsson att han inte kommer till Brüssel.

– Det blir som mest 0,5 procent som resultatet skiljer sig från de första siffrorna, säger han.

– Men det har varit en intressant upplevelse.

Han har inte varit med om någon nedgång i ett val sedan han gick med i partiet 2002.

– Det hör väl till, varför kan man spekulera i. Just i Sverige har miljöfrågor varit jätteviktigt, resultatet kan spegla det. Sedan har vi normalt jättesvårt att mobilisera våra väljare till val, säger han.

– Jag är tacksam för de röster vi fått. Nu får vi ta nya tag och kavla upp ärmarna.

Samtidigt är han förvånad över att valresultatet inte blev bättre.

– Ingen mätning före valet visade under 17,5 procent.

Han kommer nu att fortsätta i riksdagen och Hässleholms kommunfullmäktige.

– Inget ont som inte har något gott med sig, säger han.

Han står ute och fryser utanför restaurangen Josefina på Djurgården där valvakan pågår.

– Det är för hög musik där för att prata i telefon.

Ska du fortsätta festa nu?

– Jag vet inte om jag ska göra det, säger Patrik Jönsson.

SD:s bakslag avviker från både tidigare prognoser och valresultatet i Europa i stort. I bland annat Tyskland, Österrike och Frankrike får högern rekordresultat. I Frankrike ser det ut att bli en svidande förlust för president Emanuel Macrons liberala regeringsparti. Han meddelade i ett tv-tal på söndagskvällen redan efter att ha tagit del av vallokalsundersökningarnas siffror att han upplöser nationalförsamlingen och utlyser nyval. Marine Le Pens Nationell samling såg då ut att få mer än dubbelt så många röster som regeringspartiet och kan till och med bli största parti i Europaparlamentet.

Största gruppen i parlamentet blir dock fortfarande liberalkonservativa EPP där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Berit Önell

Uppdatering:
Under natten justerades det preliminära valresultatet något till följande:
S: 24,8 %
C: 7,3
KD: 5,7
L: 4,4
MP: 13,8
M: 17,6
SD: 13,2
V: 11,0
Övriga: 2,2

Valdeltagande var preliminärt 50,7 %

Läs mer:
2024-06-02 Patrik Jönsson (SD) beredd resa till Brüssel – för att minska EU:s makt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se