Gruppen-3a-328x120

Torsjö Live redo för jubileumsfirande och publikrekord

Torsjö Live redo för jubileumsfirande och publikrekord

Svågrarna Mats Gunnarsson och Jonas Johansson med familjer är redo för nytt publikrekord på tioårsjubilerande Torsjö Live. På torsdagseftermiddagen öppnar entrén för en extra festivaldag som avslutas med legendariska Europe på stora scenen. Biljetterna till fredagen är redan slutsålda. Campingen var egentligen också fullbokad, men Jonas Johansson har upplåtit en bit mark till.

Bilden visar Jonas Johansson, Louise Wallin och Mats Gunnarsson.
Snart ska backen fyllas av festivalbesökare igen. Allt tyder på nytt publikrekord, enligt vice festivalgeneral Jonas Johansson, till vänster, eventkoordinator Louise Wallin och festivalgeneral Mats Gunnarsson.

På torsdagen råder full aktivitet på det stora festivalområdet utanför Tyringe, ett gräsbevuxet före detta grustag som bildar en naturlig amfiteater ner mot stora scenen.

– Det är ganska stabilt, vi är hyfsat i fas nu, säger vice festivalgeneral Jonas Johansson.

Han verkar helt lugn, trots allt som måste ordnas de sista timmarna inför festivalen. Mitt i alltihop blir det som vanligt också tårtkalas när hans tvillingdöttrar Maja och Klara firar sin födelsedag på eftermiddagen.

Festivalgeneral Mats Gunnarsson är inte heller stressad.

De har köpt in egna tält i år, för första gången. Därmed kunde de börja bygga i ett tidigare skede. Arbetena startade redan för en månad sedan. Men det var egentligen inte planerat.

– Vi skulle ha ett möte med vår leverantör. Då låg det en lapp på bordet om att de skulle avveckla sin verksamhet, så vi köpte en del av deras, berättar Jonas.

– Vi räknar med att tjäna in kostnaden på ett par år, säger Mats.

– Tre år, säger Jonas.

Bilden visar Louise Wallin, Jonas Johansson och Mats Gunnarsson.
De ser fram emot jubileumsfestivalen, från vänster Louise Wallin, Jonas Johansson och Mats Gunnarsson.

Han berättar om de nya tälten, så kallade stretchtents, segelduk uppspänd till tak. De skyddar mot både sol och regn, men avsaknaden av väggar ger ett luftigt intryck. Det blir 500 kvadratmeter till där festivaldeltagarna kan skydda sig mot sol eller regn.

Annars är det mesta sig likt med en stor och en liten scen, mat- och fikatält, barnaktiviteter och utställare. Men det finns beredskap för fler än de 6 500 besökare per dag som kom rekordfestivalen 2023.

– Det handlar om mat och toaletter, säger Mats och lovar att det finns mer av detta i år.

Han är övertygad om att det blir rekord i år igen.

– Vi har redan sålt mer än någonsin tidigare.

Det finns fortfarande ett fåtal biljetter till lördagen och även två- och tredagarsbiljetter, inklusive fredagen. På fredagen lockar bland andra Linnea Henriksson, Dotter, Petter och som avslutning Miss Li. Lördagen har något för alla åldrar, från Grannen Måns för barnen via Sven Ingvars till Earth Wind & Fire.

Bilden visar Max Ronner och Elliott Tillgren.
Det finns mycket att göra inför en festival. Max Ronner, till vänster, och Elliott Tillgren sommarjobbar några veckor före och några veckor efter Torsjö Live.

Arrangörerna vill inte att festivalen ska växa hur mycket som helst.

– Prio ett är att de som är här känner att här är skönt att vara, säger Jonas.

Mats tillägger att det ska vara tryggt för barn att vistas på Torsjö Live, både på barnaktiviteterna och allmänt på festivalområdet.

Publikrekord innebär också att festivalen går ihop ekonomiskt.

– Det är klart att det kommer att gå runt. Men vi ligger ute med mycket pengar. När vi ska lämna över till våra barnbarn hoppas vi att det går plus på riktigt, säger Mats.

Han minns när han tvingades ta ett blancolån på Forex för att klara första året. De lånade också från sina egna bolag för att festivalen skulle överleva de första magra och regniga åren.

Campingen blev tidigt full i år och därför utökas den alltså. Det var inte så svårt att lösa eftersom Jonas äger mark där det vanligtvis går hästar bredvid den vanliga campingplatsen.

– Vi tror det finns ganska stor potential för campingen. Många vill ta det som en minisemester, även folk som bor i Hässleholm, säger Mats.

Han vill gärna utveckla konceptet med mer sociala ytor och musik. I år spelar coverbandet RainAgo en timme innan entrén öppnar både fredag och lördag.

Om deras namn hjälper till att hålla regnet borta återstår att se. Prognoserna för helgen har varierat lite, så det är bäst att förbereda sig på både sol och regn.

Bilden visar Mats, Jonas och Louise framför en av segeldukarna.
De nya tälten, eller segeldukarna, ger skydd mot sol och eventuellt regn för betydligt fler.

Dricka får som vanligt inte tas med in på festivalområdet. Tomma vattenflaskor tillåts och kan fyllas på från kranar inne på festivalområdet. I år är det dessutom väskförbud, liksom på alla andra större arrangemang i landet, på grund av den höjda terrorhotnivån.

– Ett elände, säger Mats.

Alla väskor brukar gås igenom vid festivalens entréer, men det hjälper inte när det är väskan som inte får tas med in. Tygkassar kommer nu att säljas på området. Några undantag finns, såsom skötväskor till småbarn, väskor för medicinskt bruk och mindre mobilfodral och plånböcker. Mat får fortfarande tas med in, men eftersom det kan bli svårt utan väska kommer fler enklare rätter att erbjudas i mattältet.

För tio år sedan inledde Ebba Forsberg den första Torsjö Live-festivalen. Arrangörerna var då inte helt säkra på att de satsade rätt.

– Hon är en av mina favoriter, en lite lågmäld artist med fantastisk röst. Jag tänkte att säger hon ja ser jag det som ett tecken, avslöjar Mats och skrattar.

Samtidigt tror han att spelningen betydde något för Ebba Forsberg som då inte hade varit ute och turnerat på flera år.

Han konstaterar att branschen inte är så transparent och att det inte alltid är lätt för en liten festival att boka de artister man vill, särskilt inte när en del bokningsbolag är knutna till vissa festivaler.

– Men vi har börjat bli en spelare på planen, säger han.

Eventkoordinator Louise Wallin, som varit med i arrangörsgruppen sedan år två, har ringt tusentals samtal.

– Vi har inte fått hit alla som vi vill, men vi är nöjda, säger Jonas.

Mats Gunnarsson instämmer, även om hans drömbokning fortfarande inte uppfyllts: Stevie Wonder.

De vill att Torsjö Live ska vara trevligt och familjärt. Parkeringen ska vara gratis, liksom buss till och från Hässleholm eller Tyringe.

Louise berättar att många artister också uppskattar att komma till Torsjö Live.

– Flera har sagt att det var bästa speltillfället den sommaren.

Text och foto: Berit Önell

Läs mer om Torsjö Lives artister med mera här

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se