Gruppen-3a-328x120

Nytt publikrekord på utökat Torsjö Live

Nytt publikrekord på utökat Torsjö Live

Tioårsjubilerande Torsjö Live slog som väntat nytt publikrekord med 7 500 personer på plats på en dag. Mycket talar nu för fortsatt tredagarsfestival framöver.

Blandningen av rock från Europe, svensk pop av Miss Li, barnens favorit i Grannen Måns och det disco- och soulinfluerade Earth Wind and Fire Experience gör Torsjö Live till en festival som kan erbjuda något som passar de allra flesta. Variationen på de artister och band som uppträdde på de bägge scenerna under tre dagar fångar upp alla åldrar.

Bilden visar publik.
Torsjö Live lockar publik i alla åldrar. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

För Frilagts nye reporter var det första besöket på Torsjö Live och det natursköna området som omger festivalen och dess besökare. En vistelse som man kommer minnas med många positiva intryck.

Festivalens sista dag invigs med en spelning som riktar sig till de yngsta festivalbesökarna. Årets barnartist, 14-årige Grannen Måns, sjunger några av sina populära låtar till glada och nöjda barn.

Bilden visar artisten Grannen Måns.
Grannen Måns, 14 år, är en populär artist hos de yngsta. Foto: Berit Önell

En som i sin mammas sällskap lyssnar till Grannen Måns är Odd Gunnarsson, 6 år.

– Han sjunger bra, säger Odd lite blygt till Frilagt.

Familjen Jönsson/Gunnarsson har varit på Torsjö Live festivalen varje år sedan den startade. Odds storebror Manne som fyllt nio år tycker också att Grannen Måns sjunger bra men framför allt att hans låtar är lätta att lära sig. Men det som Manne allra helst hade velat uppleva under festivalens tre dagar var att se Europes spelning som var på torsdagskvällen.

– Det var för sent på kvällen, så vi kunde inte se dem, berättar Odd och Mannes mamma Josefin Jönsson.

Bilden visar barnen Odd och Manne med mamma Josefin Jönsson.
Familjen Jönsson/Gunnarsson är vana besökare på Torsjö Live. Foto: Berit Önell

Adele Amoreus, 6 år, får också vara på plats och se favoriten Grannen Måns.

– Jag gillar hans låtar, säger Adele innan hon äter vidare på sin festivalhamburgare.

Bilden visar familjen Rignell-Amoreus.
Adele Amoreus kopplar av efter Grannen Måns spelning tillsammans med mamma Hanna Amoreus, pappa Elliott Rignell och mormor Agneta Amoreus. Foto: Berit Önell

Efter Grannen Måns spelning på stora scenen är det så dags för Skellefteå-födda Myra Granberg att inta densamma. Barnfamiljerna som utgjorde en stor del av publiken under Grannen Måns uppträdande har nu bytts ut till en skara i mer varierande åldrar.

Med framförda hits som Tills mitt hjärta går under och Lose my mind får Granberg med sitt energiska scenspråk publiken på gott humör.

Bilden visar Myra Granberg.
Myra Granbergs energiska framträdande på stora scenen fångar publik i alla åldrar. Foto: Berit Önell

Intrycken från stora scenen fortsätter, när det är dags för Värmlands stolthet Sven-Ingvars har publikhavet blivit ännu större. Till ljuden av klassiska slagdängor som Min gitarr, Säg inte nej – säg kanske, Börja om från början och Jag ringer på fredag ser man par dansa bugg, kompisgäng sjunga och klappa i takt med musiken.

Bilden visar Sven-Ingvars.
Oscar Magnusson är frontfiguren i Sven-Ingvars. Han är bandets sångare sedan 2017 då han tog över den rollen efter sin pappa Sven-Erik Magnusson, efter hans frånfälle. Sven-Erik var med och startade bandet 1956. Foto: Urban Önell
Bilden visar ett par som dansar.
Johan Paulsson och Carina Berglind buggar till Sven-Ingvars. Foto: Daniel Hansson

Nerifrån stora scenen sitter folk längs med grässluttningarna som omger den dal som scenen befinner sig i. Publiktillströmningen tilltar i väntan på Måns Zelmerlöw och Earth Wind & Fire Experience.

– Känns väldigt Woodstock, säger sångerskan Sarah Klang när hon tittar ut över publikhavet och de öppna gräsfälten som omger festivalområdet.

Bilden visar ett gäng glada väninnor.
Glada och nöjda väninnor trivs när Sven-Ingvars spelar på stora scenen Från vänster: Karoline, Marie, Helene, Katarina, Caroline och Annika. Foto: Daniel Hansson

De mindre kända banden och artisterna brukar placeras på de mindre scenerna. Undantagna 2011 års Idolvinnare Amanda Fondell och ”Så mycket bättre” deltagaren Jonathan Johansson är det de lite mindre akterna i Torsjö Lives line-up som får nöja sig med mindre utrymme.

Bilden visar Sarah Klang.
Festivalområdet påminner Sarah Klang om Woodstock. Foto: Urban Önell

Men det är inte alltid de största bokningarna som står för den bästa underhållningen under en musikfestival. Indiepopbandet Avantgardet från Nybro (som uppträdde på fredagen) är ett exempel som sticker ut. Bandets sångare Rasmus Arvidsson, som Frilagt tidigare intervjuat, är inte stilla en sekund på scenen. Han bjuder verkligen på sig själv och visar tydligt sin kärlek till publiken.

Bilden visar Amanda Fondell.
Ingen har väl missat Amanda Fondells genombrott genom hennes vinst i Idol 2011. Hon passar utmärkt som en av artisterna på Torsjös lilla scen där hon kommer sin publik nära. Att hon som skåning (född i Linderöd) känner sig hemma på festivalen visar sig också genom att hon som en minoritet av de medverkande vid ett senare tillfälle också skymtar som en i publiken. Foto: Urban Önell

Med humor, passion och en del allvar tar Avantgardet med Rasmus Arvidsson i spetsen sig an Torsjö Live publiken.

– Avantgardet, en blandning mellan Europe och Miss Li, säger Arvidsson skämtsamt och får med sig publiken direkt efter första låten.

Bilden visar Rasmus Arvidsson.
Rasmus Arvidsson, frontmannen i Avantgardet, var fullständigt vild på scen. Foto: Urban Önell

Linköpingsbandet Hemliga Klubben bildades 2018 och redan 3 år senare blev gruppen nominerad för en rockbjörn till årets nykomling. Med sprudlande energi äntrar de Torsjö Lives lilla scen. Sångerskan i bandet, Adéle Cechal, får med sin charm och sitt förföriska flörtande snabbt i gång publiken, och får den att bli ett med dem.

Bilden visar Adele Cechal.
Hemliga klubben från Lund, består av Adéle Cechal, Mattias Jonsson och Gustav ”Påsen” Gällhagen. Foto: Urban Önell

– Kom fram, det finns ändå inget att se där bak, säger Mattias Jonsson när hans Hemliga klubben avverkat en låt.

Publiken som sökt sig till deras uppträdande är uppvärmda men Jonsson uppmärksammar en sak som enligt honom är ovanligt på deras spelningar.

– Här är aningen högre medelålder än det brukar vara på våra spelningar, säger han med ironisk ton.

Men är nöjd ändå:

– Inget dåligt med hög medelålder, det är bara trevligt, tröstar han med i nästa mening.

Bilden visar publik i gräset.
Vädret var nästan perfekt under alla tre festivaldagarna och publiken kunde även på lördagen mysa i kvällssolen. Foto: Urban Önell

Med det temat så blir den humoristiska övergången till nästa låt ”Dina föräldrar” logisk. Publiken som förflyttat sig till den här delen av festivalområdet är nu varma i kläderna och redo för en härlig avslutning på kvällen.

Bilden visar Dansbrukets framträdande.
Unga tjejer som drillats av Dansbruket i Vinslöv framför en dansshow som inte har några problem med att imponera på Torsjö lives publik. De visar sig vara både samspelta och konditionsstarka. Mobilkamerorna som förevigar föreställningen är många, vilket tyder på att många föräldrar är på plats. Foto: Urban Önell

På samma scen två timmar senare är det dags för 2friends. Hässleholmsbandet med fem killar som verkligen bjuder till. Sångaren Arvid Einarsson är något alldeles extra att lägga på minnet, med en väldigt säregen röst sticker han ut.

– Det känns som hela festivalen är här för att kolla på oss, säger Einarsson när han tittar ut över folkmassan som blivit betydligt större än tidigare på dagen.

Om Hemliga Klubben satte eld på det som återstod av festivalen så var 2friends definitivt inte de som släckte den. Det var fullt ös från början till slut.

Bilden visar 2friends.
Det är ett väldigt röj på scen när 2friends framträder. När de kör några riviga covers så förvandlas de dessutom – medvetet eller inte – till allsångsledare. Medlemmarna i bandet kommer från Hässleholm, med ett undantag. Foto: Urban Önell

Som en herre i publiken sade när han njöt av grabbarna från Hässleholm:

”Bäst idag, just som jag känner att jag behöver mer energi”

Från Skellefteå i norr till att vara ett av de stora dragplåstren på Torsjö Live gjorde Måns Zelmerlöw på lördagskvällen en bejublad spelning inför festivalens besökare.

– Man blir så glad när man kommer hem till Skåne, säger Zelmerlöw på sin bredaste skånska. Och publiken stämmer upp som i en jublande kör.

Bilden visar Måns Zelmerlöv.
Måns Zelmerlöv är trots tjugo år på scenen och fullfjädrad artist, jordnära och personlig i sitt mellansnack. Foto: Urban Önell

Zelmerlöws mångåriga erfarenhet och status som underhållare behöver det inte skrivas spaltmeter om. Nästa år firar han 20 år som artist och som ett led i det har han 2024 återvänt till turnélivet efter att ha tagit ett sabbatsår från scenerna.

– Jag har gjort lika många sommarturnéer som Leif GW har sagt att han ska sluta, säger Zelmerlöw flörtande till publiken.

Som till vissa delar i samma stund börjar skandera ”Månsmums, Månsmums”.

Måns Zelmerlöw är ett proffs ut i fingerspetsarna och hans vana på scenen kan inte ifrågasättas. Men kanske inte den mest underhållande akten under festivalhelgen i Lilla Torsjö.

Earth Wind & Fire hade sin storhetstid i två decennium under 70- och 80-talet. Al McKay och Michael Harris är två av medlemmarna i det legendariska bandet. I lördags avslutade de Torsjö Live med sitt ihopkomponerde band Earth Wind & Fire Experience.

Bilden visar Earth, wind & fire experience.
Earth, Wind & Fire Experience får förmånen att avsluta Torsjö Live med funk och R&B av högsta klass.

Musikerna på scenen har rytmen i blodet, det ser man. Lite till åren men musikaliska och proffsiga. Det slutliga intrycket är ändå att en del av festivalbesökarna lämnar området innan sista spelningen är slut. Kanske för att undvika den värsta rusningstrafiken ut från parkeringarna?

Torsjö Live räknade in totalt 19 500 besökare på tre dagar, att jämföra med 13 000 som var det tidigare rekordet från 2023. Då kom 6 500 personer per dag under två festivaldagar.

– Vi hade nu 5 000 på plats på torsdagen, 7 500 på fredagen och 7 000 på lördagen. Det är en tydlig uppgång, säger festivalgeneralen Mats Gunnarsson.

Bilden visar Louise Wallin, Jonas Johansson och Mats Gunnarsson.
Det blev nytt publikrekord, konstaterar festivalgeneral Mats Gunnarsson, till höger, här tillsammans med eventkoordinator Louise Wallin och vice festivalgeneral Jonas Johansson. Foto: Berit Önell

Tre dagar kan bli det fortsatta konceptet.

– Vi har inte utvärderat än, men om du frågar mig är det mycket som talar för det.

Han konstaterar att organisationen klarade av att ta emot så många fler besökare än tidigare. Mat och toaletter räckte till och det blev inga längre köer vid entréerna. Tre dagar kan också bli ekonomiskt fördelaktigt.

– Bygga upp infrastrukturen är den stora kostnaden. Tre dagar ger en bättre riskspridning för både väder och ekonomi, säger Mats Gunnarsson.

Bilden visar publik.
Torsjö Lives organisation klarade tre dagar med betydligt större publik än tidigare. Framöver kan det bli en permanent utökning till tre dagar. Foto: Urban Önell

Chansen är förstås större att det blir bra väder åtminstone någon av dagarna.

– Men det får vägas mot att vi blir tröttare, inte bara vi som är lite äldre. Tre dagars festival sliter på människor, säger han.

Han förklarar att biljettbokningen också visat att cirka hälften av besökarna på torsdagen var på Torsjö Live för första gången. Han förutsätter att de är inbitna Europe-fans och tänker att det finns en marknad för att nå nya målgrupper.

– Om de nu har upptäckt Torsjö Live kanske de kommer tillbaka nästa år.

Daniel Hansson
Berit Önell

Se fler bilder från Torsjö Live här:

 • Bilden visar Electric Boys.
 • Bilden visar Jay Smith.
 • Bilden visar publik.
 • Bilden visar keramik.
 • Bilden visar Moa Mejstad som drejar.
 • Bilden visar utställningens affischer.
 • Bilden visar publik.
 • Bilden visar Europe.
 • Bilden visar Europe som spelar och Electric Boys som tittar på.
 • Bilden visar Europe.
 • Bilden visar Linnea Henriksson.
 • Bilden visar Rasmus Arvidsson.
 • Bilden visar Rasmus Arvidsson.
 • Bilden visar Petter.
 • Bilden visar Artmade.
 • Bilden visar Miss Li.
 • C

Läs tidigare artiklar om årets Torsjö Live här:
2024-06-27 Torsjö Live redo för jubileumsfirande och publikrekord
2024-06-28 Europe höjdpunkten på solig jubileumskväll
2024-06-29 Musikalisk hyllning till livet mitt i svagheten

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se