Gruppen-3a-328x120

Ungern och demokratin

Ungern och demokratin

INSÄNDARE. Ungern har tagit över EU-ordförandeskapet. Detta tycks väcka oro i svenska medier. Det talas om en Viktor Orbán-liknande stat. Ungern framställs som en mer eller mindre odemokratisk stat. Undertecknad vill ge en något mer nyanserad syn på frågan om demokrati eller inte. Lite historik kan måhända vara till gagn.

Den 9 april 2018 hölls parlamentsval i Ungern. 48,5 procent av väljarkåren röstade på Fidesz, V Orbáns parti. Fidesz+EPP säkrade två tredjedels majoritet i parlamentet. Det ungerska folket röstade såvitt kan förstås i det vi kallar demokratisk ordning. Valdeltagandet var för övrigt nära 70 procent.

En god vän med ungersk bakgrund hade synpunkter och hörde av sig efter valet:

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– De journalister, politiker och andra i ”demokratin” Sverige som tror sig veta bättre hur två tredjedelar av det ungerska folket ”borde” röstat kan ju bege sig till Ungern för att leda de vilseförda ungrarna in i den rätta fållan. Lycka till!

Ungern har, i motsats till den demokrati Sverige tydligen anser sig vara, en författningsdomstol. Denna gav för några år sedan regeringen bakläxa!

Filip Kotsamboukidis Östeuropakorrespondent vid Sveriges Radio noterar vid detta tillfälle:

– Den ungerska regeringen har låtit pröva om den nationella lagstiftningen kan trumfa EU-rätten i frågor om migration. Man argumenterar att en dom från EU-domstolen strider mot Ungerns konstitution.

Men landets författningsdomstol gick inte på regeringens linje.

-Vi kan för övrigt se en stark opposition manifestera sig i den demokratiska stat Ungern utgör då Viktor Orbán och hans parti Fidesz för en tid sedan förlorade borgmästarvalet i huvudstaden Budapest. Det meddelas att regeringen respekterar det beslut invånarna i Budapest fattat när man röstade fram utmanaren Gergely Karacsony som fick över 50 procent av rösterna.

Till sist men inte minst, om man är EU-medborgare åker man som pensionär gratis på alla offentliga transportmedel i hela Ungern. Således ett fantastiskt land att tågluffa i. Ta dig bara dit så reser du runt hur länge som helst utan att det kostar ett öre – förutsatt att du åker 2:a klass. Tillägget för 1:a klass är förresten även det mycket förmånligt.

Ungern ett välkomnade EU-land!

Ronny Larsson i Kvistalånga

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se