Gruppen-3a-328x120

Ankie Jacobi fick årets brottsofferpris

Ankie Jacobi fick årets brottsofferpris

Ankie Jacobi i Hässleholm har fått pris för sitt 15-åriga engagemang för brottsoffer. Årets brottsofferpris delades ut vid Brottsofferjouren Sveriges årsstämma i helgen.

Ankie Jacobi fick dela priset med Marianne Torstensdotter från Karlskoga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Ankie Jacobi, till vänster, från Hässleholm, och Marianne Torstensdotter från Karlskoga fick årets brottsofferpris.
Ankie Jacobi, till vänster, från Hässleholm, och Marianne Torstensdotter från Karlskoga fick årets brottsofferpris.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle få något. Jag vet att det finns så många duktiga medlemmar i landets 92 brottsofferjourer, säger Ankie.

Hon blev särskilt förvånad eftersom det bara brukar delas ut ett pris vid förbundsstämman som hålls vartannat år. Hon fick ta emot utmärkelsen av förbundsordföranden, tidigare överåklagaren Sven Erik Alhem, vid stämmans festmiddag.

Några av stämmodeltagarna från Skåne visste dock vad som var på gång: de medlemmar från Brottsofferjouren i nordöstra Skåne (Kristianstad) som nominerat henne.

En del av motiveringen lyder: ”Genom idogt arbete, envishet, själ och hjärta har Ankie lyckats få sina kommuner att öka sitt verksamhetsstöd det senaste året.”

Hon har fått Osby kommun att höja sitt bidrag från cirka 10 000 till 63 000 kronor, från 78 öre till fem kronor per invånare. Hässleholm och Perstorp har höjt sina bidrag från en till tre kronor per invånare. Tack vare dessa intäkter kan Brottsofferjouren nu finansiera en halvtidsanställd samordnare i Hässleholm, Agneta Dentback.

Ankies kompetens i brottsofferfrågor hyllades också i motiveringen: ”Hon har öron som aldrig slutar att lyssna”.

Hon är glad och inspirerad, redo att fortsätta som ordförande i Brottsofferjouren Hässleholm, Osby och Perstorp och att motivera andra att hjälpa till med brottsofferverksamhet och vittnesstöd vid rättegångar. Hon ställer själv fortfarande också upp som reservstödperson vid behov.

– Jag vill känna att jag behövs och jag hjälper människor i den mån jag kan, säger Ankie.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se