torsjö live vers2

Regnet satte stopp för Vinslövssjöns tömning

Regnet satte stopp för Vinslövssjöns tömning

Tömningen av Vinslövssjön stoppades på måndagen på grund av att det kraftiga regnandet gjort att slam förts ut i Vinne å. På tisdagen höll projektgruppen krismöte och beslöt att pausa arbetet i väntan på bättre väder.

Den drastiska restaureringsåtgärden att tömma hela den konstgjorda sjön beror på den stora mängden bottenslam som ska grävas upp innan vatten fylls på igen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sjön var i stort sett tömd före helgen. Men sedan kom regnet och sköljde iväg en del av bottenslammet som samlades i ån. Personer som uppmärksammade det slog larm och ansvariga på kommunens tekniska avdelning beslöt att dammluckorna skulle stängas.

Vinslövssjöns dammluckor har stängts och tömningen av sjön pausats. Foto: Urban Önell
Vinslövssjöns dammluckor har stängts och tömningen av sjön pausats. Foto: Urban Önell

Vid ett möte på tisdagen diskuterades situationen. Kommunens tjänstemän, miljökonsulten Tuve Lundström från Naturvårdsingenjörerna och representanter för de ideella medarbetarna i Vinslövsalliansen beslöt i samråd med länsstyrelsen att låta dammluckorna vara stängda i väntan på torrare väder.

– Många tror nog att det bara är att ”dra ur proppen” och tömma sjön. Men det är viktigt att vara försiktig. Om det blir ett bakslag får man böja sig för naturen och ta ett omtag när förutsättningarna är bättre, säger Tuve Lundström.

Han förklarar att slammet inte är farligt eller giftigt, men inte heller bra för ån.

– Det är bara biologiskt material med bland annat nedbrutna pinnar och löv. Men om det lägger sig i rinnande vatten kan det skada fisk och smådjur, förklarar han.

Dessutom är tanken alltså att slammet ska ligga kvar på sjöbottnen för att grävas upp.

En del av det tjocka slamlagret på sjöbottnen började röra sig på grund av det kraftiga regnet i helgen. Foto: Urban Önell
En del av det tjocka slamlagret på sjöbottnen började röra sig på grund av helgens kraftiga regn. Foto: Urban Önell

– Vi får helt enkelt ta det lite lugnt nu. Det har regnat ganska mycket tidigare i maj också så allt är mättat och vattennivån i ån steg för mycket. Det är för riskabelt att fortsätta, säger Tuve Lundström.

Projektet, som startade den 1 april, har redan blivit försenat på grund av det myckna regnandet. Arbetet kommer att fortsätta som planerat när vädret tillåter.

– Det är ingen ko på isen, säger Tuve Lundström.

Frilagt har förgäves sökt projektledaren Per Nilsson för en kommentar.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se