torsjö live

Den perfekta arbetaren sökes

Den perfekta arbetaren sökes

bildbyline Anders LordAtt det i dessa dagar är arbetsgivaren som styr och ställer på den så kallade arbetsmarknaden är ingen nyhet. Förhållandet mellan antalet lediga jobb (på Arbetsförmedlingens hemsida) och antalet arbetslösa – cirka ett till tio – bäddar liksom för det.

Vi ser också att såväl antalet anställda i bemanningsföretag som antalet anställda som går på tillfälliga, tidsbegränsade kontrakt är rekordhögt. Bemanningsföretagen hänger glatt på med stora annonser om att ”vi kapar dina toppar”.

Vi ser dessutom att villkoren för anställda har förändrats. De som har ett jobb arbetar mer än på länge. Obetald övertid är vanligt förekommande liksom mer eller mindre uttalade förbud mot att uttala sig i media eller annan offentlighet om eventuella missförhållanden på jobbet. Tydliga tecken på att arbetsgivarna känner att det inte finns någon anledning för dem att vara särskilt rädda om sina anställda – om någon blir missnöjd och slutar står det genast tio i kö för att få hennes jobb.

Ett annat tidens tecken är jargongen i platsannonserna. I dessa söker, helt naturligt, företaget ringa in den person det vill ha. Att läsa igenom ansökningshandlingar tar tid, och ont om tid har vi gott om i dessa dagar. (Att antalet desperata arbetslösa är så stort, och att kraven från deras arbetsförmedlare är så höga, att människor ändå söker hejvilt är förstås en lika ovälkommen som ofrånkomlig konsekvens av utvecklingen av vårt samhälle de senaste 30 åren.)

Om annonsen gäller en tjänst där du ska kommunicera med kunder och leverantörer, samt kanske utföra en del av jobbet på Internet, är det rimligt att du förväntas behärska både svenska och engelska. Men flera andra krav/önskemål som ställs i annonserna ger en tydlig vink om vilken sorts person som efterfrågas – och, inte minst, vilka personer som inte efterfrågas.

Låt oss titta på en typisk annons – uppdiktad, men ändå; gardinförare sökes till Meckografen i Snillinge.

Vi söker en initiativrik, självgående person. Betyder: Förvänta dig inte att få någon introduktion eller något stöd i ditt arbete för det har vi inte tid med i vår slimmade organisation. Och räkna absolut inte med någon betald vidareutbildning!

Du tycker om att ha många bollar i luften. Betyder: Du kommer att få jobba som en galärslav och det där med fikaraster kan du glömma.

Du har en stark passion för ditt yrke. Betyder: Du får, i bästa fall, kollektivavtalets minimilön och stannar gärna över på din fritid för att möta orimliga deadlines.

Vi är ett ungt, piggt gäng. Betyder: Om du är över 40, gör dig inte besvär med att söka!

Sedan, i urvalsprocessen, sållas eventuella kvarvarande agnar bort, såsom kvinnor med småbarn (eller som kanske kan få småbarn senare), folk med konstiga namn samt de som på sin Facebook-sida har tryckt Gilla på saker som Ship to Gaza eller Stoppa bankernas ockerräntor.

Voilà, företaget har hittat den perfekta arbetaren.

Eller?

Anders Lord

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se