Gruppen-3a-328x120

Wallentheim vill ta tag i diarieföringen

Wallentheim vill ta tag i diarieföringen

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) vill nu ta tag i den allvarliga kritik för bristande diarieföring som JO riktade mot Hässleholms kommun i sitt beslut i torsdags.

– Vi måste titta på hur vi ska göra för att säkerställa att det här fungerar. Jag har inte hunnit idag, men vi måste ta det jättesnabbt, säger Wallentheim som varit bortrest sedan i torsdags och återkom till Stadshuset på måndagen.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tänker se till att kommunens diarieföring sköts . Foto: Urban Önell
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tänker se till att kommunens diarieföring sköts i fortsättningen. Foto: Urban Önell

Hon betonar att lagen måste följas och att de åtgärder som behövs ska vidtas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi får först se över om vi på kommunledningskontoret behöver ytterligare utbildning. I så fall måste även andra nämnder och förvaltningar vara med, säger hon.

Du har tidigare sagt att du inte har beslutanderätt över andra nämnder och förvaltningar, hur kan du se till att de följer lagen?

– Det kan handla om att ta fram en policy eller riktlinjer till kommunfullmäktige. I så fall jobbar vi i kommunledningen fram en sådan och efter beslut i fullmäktige gäller den i hela kommunen, förklarar Lena Wallentheim.

Hon vill inte skylla på att de fel som JO:s beslut handlar om skedde förra året.

– Vi kan inte bara säga att det var 2014. Det här ska vi sköta. Men vi har tagit ett litet steg framåt under året, säger hon.

Den 14 december sammanträder kommunfullmäktige och har då åter tidigare MP-ledamoten Jeanette Thelanders motion om obligatorisk utbildning för förtroendevalda i offentlighet och sekretess på dagordningen.

Motionen har redan bordlagts två gånger på grund av tidsbrist, men beslutsförslaget är fortfarande att motionen ska anses besvarad eftersom en kort utbildning hölls i våras.

Kan det bli aktuellt med ett annat svar på grund av JO:s kritik?

– Det har jag inget svar på nu. Vi har inte hunnit sätta oss ner och prata om det här, varken i kommunledningen eller i partiet. Vi får ta upp motionen till diskussion. Utbildning är en del i helheten, men inte den enda, säger Lena Wallentheim.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
17/11 Frilagt bjöds inte till presskonferens
3/12 Allvarlig JO-kritik mot kommunens diarieföring

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se