Gruppen-3a-328x120

Två präster på nya poster

Två präster på nya poster

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kyrkoherden i Tyringe, Sara Ericsson har utsetts till ny prost i Västra Göinge kontrakt.

– Det känns både spännande och roligt, säger hon till Frilagt efter utnämningen.

Sara Ericsson blir ny prost i Västra gäinge kontrakt efter Bo Johansson.
Sara Ericsson blir ny prost efter Bo Johansson.

Att vara prost innebär att bistå biskopen i Lund med ledning, samordning och tillsyn i kontraktet. Västra Göinge kontrakt omfattar Svenska kyrkans församlingar i Hässleholms kommun. Sara Ericson tillträder posten den 1 januari 2016. Förre prosten, Bo Johansson går i pension i början av året. På kyrkoherdetjänsten i Hässleholm ersätts han av Klas Sturesson. Sara Ericsson har fått ett förordnande som prost som gäller i fem år, med möjlighet till förlängning.

För Tyringe pastorat innebär det att Sara kommer att tvingas dra ner på andra arbetsuppgifter i församlingen. Hon räknar med att arbetet som prost kommer att ta 20-25 procent av hennes arbetstid. Lunds stift går och in och kompenserar pastoratet med anledning av hennes förändrade arbetsuppgifter, så det lokala arbetet kommer inte att drabbas.

Nu är Sara Ericsson inte den enda prästen i Tyringe som tillträder en ny post. I början av 2016 kommer Tyringe pastorat att starta rekryteringen av en ny komminister som ersätter Calle Jensen. Han har fått en ny tjänst i Kristianstad, där han kommer att arbeta både med traditionellt församlingsarbete och som häktespräst.

Calle Jensen, i bildens mitt, i aktion i församlingshemmet, i samband med biskop Johan Tyrbergs besök tidigare i höst. På bilden syns förutom biskopen även kantor Maj-Lis Risberg.
Calle Jensen, i bildens mitt, i aktion i församlingshemmet, i samband med biskop Johan Tyrbergs besök tidigare i höst. På bilden syns förutom biskopen även kantor Maj-Lis Risberg.

– Det tråkigt för Tyringe, Calle har varit väldigt omtyckt, kommenterar Sara Ericsson. Vi är många som kommer att sakna honom. Samtidigt är det nog ett naturligt steg för honom.

Calle Jensen själv bekräftar den bilden.

Jag har haft en längtan efter att få arbeta inom kriminalvården. När man sitter i häkte, kanske i väntan på en rättegång, kan det vara väldigt meningsfullt med en samtalspartner. Många sitter isolerade och lever i ovisshet, så där finns ett behov att fylla.

Calle Jensen kommer att avskedspredika vid en gudstjänst Tyringe kyrka på annandag jul klockan 18.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se