Gruppen-3a-328x120

Förbud mot eluttag på nya lyktstolpar

Förbud mot eluttag på nya lyktstolpar

Trafikverkets lyktstolpar vid Järnvägsgatan i Tyringe har inte längre eluttag och det är förbjudet att sätta dit sådana. Om julbelysning ska sättas upp måste kommunen ordna el på annat sätt. Därför blev det ingen julbelysning längs Järnvägsgatan i Tyringe i år.

Kommunen fick dispens för julbelysning på gator i Hästveda, Sösdala, Vinslöv, Vittsjö och även på Malmövägen i Tyringe. Där har lyktstolparna ännu inte bytts ut.

Tyringeborna saknar den vanliga julbelysningen på Järnvägsgatan. Foto: Urban önell
Tyringeborna saknar den vanliga julbelysningen på Järnvägsgatan. Foto: Urban önell

Gunnar Swärdh, parkförvaltare på kommunens tekniska avdelning, kontaktade Trafikverket redan i våras och frågade vad som gällde, både i Tyringe och övriga orter där elektriska juldekorationer brukar sättas upp.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Först den 28 oktober fick han svar med ett dokument om ”Dekorationer i vägområdet”. Innebörden är att dekorationer i princip är förbjudna, dels av trafiksäkerhetsskäl då de skulle kunna falla ner och dels därför att Trafikverket inte tillåter att någon form av anordningar sätts upp på deras anläggningar, alltså även lyktstolpar och elledningar.

– Undantag har tidigare gjorts i de fall kommunen har ägt elavtalet men erfarenheten har visat att vi måste bli mer restriktiva med att lämna tillstånd för uppsättningar i vägområdet, skriver Trafikverket och uppmanar kommunerna att undersöka möjligheter att anordna julbelysningen på annat sätt, exempelvis på husfasader eller träd i området.

Efter en del mejlväxling fick Swärdh besked om att det skulle gå att få dispens till årets julfirande, vilket han omedelbart sökte och fick. För Järnvägsgatan i Tyringe krävdes dock att elen hämtas någon annanstans än från Trafikverkets stolpar, vilket kommunen inte lyckades lösa.

– Jag har full respekt för att Trafikverket har regler som de måste följa, men har lite svårt att förstå varför det ska ta ett halvt år att få ett slutgiltigt besked om vad som egentligen gäller, skriver Gunnar Swärdh i ett mejl till Frilagt, där han också bifogar Trafikverkets information och beslut om dispens.

Tillstånden gäller med vissa villkor, bland annat att belysningens lägsta punkt inte får ligga mindre än 4,3 meter över vägbanan, att jordfelsbrytare och säkringslina måste finnas och att vägbelysningen inte släcks ner.

Gunnar Swärdh förklarar att kommunen till nästa jul kommer att försöka montera dekorationerna på egna belysningsmaster enligt Trafikverkets önskemål.

– Vi får ta tag i detta på vårkanten. Det är ju olika förutsättningar i de olika orterna men förhoppningsvis ska det bli bra ändå, förklarar han.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:
4/12 Sönderblåst gran och ingen julbelysning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se