torsjö live

Gymmet krävs på 125 000 kronor i vite

Gymmet krävs på 125 000 kronor i vite

Miljönämnden begär att mark- och miljödomstolen ska döma det nu stängda gymmet Fitness 24 Seven på Östergatan i Hässleholm att betala vite på totalt 125 000 kronor.

Vitesbeloppet grundar sig på att gymmet inte följde miljönämndens beslut om begränsning av antalet personer i lokalen där ventilationen var bristfällig och ibland inte fungerade alls.

Gymmet Fitness 24 Seven har stängt på grund av underkänd ventilation, men miljökontoret vill nu att vite på 125 000 kronor utdöms. Foto: Berit Önell
Gymmet Fitness 24 Seven har stängt på grund av underkänd ventilation, men miljökontoret vill nu att vite på 125 000 kronor utdöms. Foto: Berit Önell

Problemen på gymmet har varit en följetong sedan den första anmälan kom till miljökontoret i januari 2014. Ventilationen hade då varit så dålig att personer som tränat hade svimmat, troligen på grund av för höga koldioxidhalter i luften. Nivåer på halter över 1 000 ppm har uppmätts vid flera tillfällen. Därför stängdes gymmet också under några timmar en dag i januari.

Miljönämnden har krävt åtgärder och företaget har lovat att förbättra ventilationen, men ingenting har hänt. Därför förbjöds i maj 2015 verksamhet i gruppträningslokaler och antalet besökare begränsades till 18 i den stora motionshallen.

Maxantalet besökare överskreds vid fem tillfällen från den 10 november tills gymmet stängdes i slutet på januari.

Miljönämnden förbjöd vid vite all verksamhet i gymmet från och med den 1 februari, men detta beslut överklagades av företaget som driver gymmet och upphävdes av länsstyrelsen. Gymmet kan därmed öppna igen under förutsättning att en koldioxidmätare installeras och används för kontroll av om ventilationen är otillräcklig.

Ingenting tyder dock på att gymmet åter ska öppna i lokalerna på Östergatan. På dörren sitter en lapp som talar om att verksamheten ska öppna i nya lokaler den 2 april, med adress Andra Avenyen, där gymmet Easy Life fanns tidigare.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se