torsjö live

Självantändning orsakade sopbranden

Självantändning orsakade sopbranden

Självantändning orsakade den stora branden i de brännbara soporna på tippen i Vankiva den 26 juni. Det står nu klart efter att händelsen utvärderats.

– Det viktiga är att dra lärdomar och framförallt utveckla detekteringen, hur vi kan upptäcka bränder snabbt, säger Gunilla Holmberg, vd på Hässleholm miljö AB.

Värmekameror finns redan, men vattenkanoner som går igång automatiskt kan bli verklighet på sikt.

Värmeböljan och vinden försvårade släckningsarbetet söndagen den 26 juni. Boende i Vankiva by uppmanades hålla sig inomhus och hålla dörrar och fönster stängda för att undvika eventuellt giftig rök.

Räddningstjänsten hade inledningsvis svårt att släcka effektivt eftersom den kraftiga röken gjorde det för farligt att köra in med maskiner och sprida ut det brinnande avfallet. Räddningsarbetet fick därför under söndagen och natten till måndagen inriktas på att kyla ner branden genom vattenbegjutning. På måndagseftermiddagen bedömde räddningstjänsten att faran var över för de boende och på tisdagen kunde tippen öppna igen.

I förra veckan hölls ett möte med bland andra räddningstjänsten, kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt, miljöchef Sven-Inge Svensson och personal från Hässleholms kretsloppscenter i Vankiva.

– Vi har gått igenom våra handlingsplaner och riskanalyser. Det är viktigt att sammanfatta och utgå ifrån de här erfarenheterna framöver, säger Gunilla Holmberg.

Värmekameror finns redan.

– Vi ska följa upp det här mer till hösten och se vad vi kan utveckla. Vi ska bland annat titta på om vi kan ha vattenkanoner som går igång automatiskt. Men vi vill inte heller ha för blött material eftersom det ska eldas i avfallspannan och då bör vara torrt, förklarar Gunilla Holmberg.

Att helt förhindra bränder är svårt, men ett sätt att förebygga är att ännu mer kommunicera med dem som lämnar avfall.

– Det är väldigt viktigt att sortera rätt. Vi är inte starkare än den svagaste länken, säger Gunilla Holmberg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se