Gruppen-3a-328x120

Bankers kontant- hantering ett måste i glesbygden

Bankers kontant- hantering ett måste i glesbygden

Bankerna ska inte slippa undan att hantera kontanter i glesbygden. Det anser Krokoms kommundirektör Jonas Törngren. Han manar i ett mejl landets kommunchefer till ett upprop för att få regeringen att tydliggöra bankernas samhällsansvar.

Kommunchef Bengt-Arne Persson meddelar att Hässleholms kommun står bakom Törngrens förslag. Han lägger även till att SKL borde samordna och driva denna uppfattning.

En anledning till bankernas situation är ett EU-direktiv som ställer höga krav på kontanthantering, även på små banker. En följd har blivit att ett antal mindre banker på glesbygden har lagts ned.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt EU-direktivet, som är på väg att bli lag i Sverige, behöver alla banker i EU kunna tillhandahålla kontanter till medborgare bosatta i EU-länder. Kontanthanteringen har å andra sidan minskat den senaste tiden, bland annat på grund av kostnader, risk för rån samt att digitala betalmetoder tar allt större utrymme. En följd har blivit ett minskat antal bankkontor på glesbygden och således att kontanter blivit en bristvara för många som inte har tillgång till betalkort eller exempelvis betal-appen swish.

I sitt mejl till landets kommunchefer vädjar Jonas Törngren om stöd hos kommunerna att pressa bankerna, som han menar har ett samhällsansvar att hantera kontanter även på mindre orter. Ansvaret och hotbilden överförs annars istället till privata aktörer såsom bensinstationer och livsmedelsbutiker, vilket innebär ytterligare kostnader för dem och minskar företagens etableringsvilja.

Emil Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se