Gruppen-3a-328x120

Friad från terrorbrott ändå en säkerhetsrisk

Friad från terrorbrott ändå en säkerhetsrisk

Malmö tingsrätt beslöt på fredagen att helt frikänna den 30-årige Vittsjöbon som åtalats för terroristbrott i Malmö. Åklagarens krav på utvisning faller därmed. Men Säkerhetspolisen, som omhändertog mannen direkt efter rättegången för två veckor sedan, ser honom ändå som en säkerhetsrisk och kräver utvisning.

Tingsrätten slår i sin dom också fast att 30-åringen sympatiserar med IS, något som dock inte är ett brott enligt svensk lag idag.

Åtalet gällde terroristbrott alternativt mordbrand i en shiamuslimsk lokal med adress Kopparbergsgatan i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober 2016. Två brandbomber, molotovcocktails, kastades in genom ett fönster utmed Norra Grängesbergsgatan och lokalen blev totalförstörd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Shiiternas viktigaste högtid Ashura hade firats i lokalen kvällen före. Samlingen var dock avslutad och lokalen tom när den sattes i brand. Attentatet är det första i Sverige som Islamiska staten har tagit på sig. Enligt IS-tidningen Al-Naba var det en brandoperation utförd i den svenska korsfararstaten, av en av Islamiska statens soldater på uppmaning av en av de högsta ledarna.

Enligt åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström var avsikten med branden att injaga fruktan hos shiitiska muslimer.

Inte ett terroristbrott

Enligt domstolen är dådet inte ett terroristbrott.

– Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. Istället ska gärningen rubriceras som mordbrand, skriver domaren, chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

Inte utom allt rimligt tvivel

Domstolen anser inte heller att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 30-åringen är gärningsmannen. Därför ska han frikännas.

Det finns inga vittnen och ingen teknisk bevisning som binder honom vid dådet.

Bevisningen innehåller visserligen en del ”besvärande omständigheter”, men de räcker inte. Skärmdumpar från konversationer på sociala medier och en ljudinspelning visar att 30-åringen uttrycker sig som om han tar på sig dådet. Bland annat säger han att branden blev bra för att ”vi” fick tag på bensin. I förhören hävdar han att ”vi” betyder ”vi i Sverige”, det vill säga Sveriges befolkning. Den förklaringen avfärdar tingsrätten, men gör bedömningen att ”vi” kan betyda anhängarna till branden.

Bevisar IS-sympatier

30-åringen befann sig bevisligen i området när branden uppstod och har inte kunnat förklara varför det tog så lång tid för honom att ta sig från den adress han vistades på till stationen. Han kände området väl och tingsrätten tror inte på hans uppgift att han gått vilse.

Han har också lämnat information om branden till IS-kopplade mediekanaler och har sagt att han ville dö martyrdöden. Han har laddat upp ett stort antal filmer med IS-propaganda. En del filmer visar avrättningar av ”otrogna” och en del hetsar mot shiiter. I en film han själv spelat in tillsammans med en kamrat i Vittsjö berättar han om sin tid som ”jihadkrigare” när han stred för Jahbat Al-Nusra, en grupp som var knuten till Al-Qaida, i Syrien 2013. I polisförhören säger han dock att han aldrig stred utan enbart gjorde en humanitär insats.

Tingsrätten skriver att den gjort en samlad bedömning av de åberopade indicierna.

– Bevisningen är inte tillräckligt robust för en fällande dom, skriver rätten.

Däremot bevisar den alltså att mannen är IS-sympatisör.

Kan befara framtida terrorattack

Migrationsverket bekräftar för Frilagt att Säpo begärt att 30-åringen ska utvisas enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Det innebär att hans uppehållstillstånd i Sverige dras in. Han är fortsatt förvarstagen.

Han bedöms som en säkerhetsrisk, vilket kan betyda att Säpo befarar att han i framtiden skulle kunna utföra en terrorattack i Sverige.

Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen, förklarar att hon bara kan uttala sig generellt.

– Säpo kan inte besluta om utvisning utan kan ansöka hos Migrationsverket om en individ misstänks utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det görs i väldigt extrema fall och handlar om ett fåtal individer varje år, säger hon.

Säpo följer också personer som bedöms ha avsikt och förmåga att hota rikets säkerhet.

– Vi ska förebygga och förhindra, men det är svåra avvägningar som våra analytiker jobbar med. Vi är ingen åsiktspolis, bara att någon sympatiserar med en viss grupp räcker inte, säger hon.

Hon berättar att Säpo tar emot många tips från både allmänheten och andra myndigheter.

– Vi gör allt som står i vår makt för att hindra personer som utgör en säkerhetsrisk för Sverige, säger hon.

Inte bestämt sig om överklagande

Agnetha Hilding Qvarnström befinner sig på semester utomlands och kan inte säga om hon kommer att överklaga domen. Hon har inte heller läst den i sin helhet.

Hon konstaterar dock att den inte var oväntad eftersom 30-åringen släpptes ur häktet direkt efter rättegången. Visserligen frihetsberövades han omedelbart av Säpo, men tingsrättens bedömning innebar att han knappast skulle dömas för vare sig terroristbrott eller mordbrand, brott där häktning i princip är obligatorisk.

– Oavsett om jag har läst domen brukar jag behöva lite tid på mig för att hitta vilka eventuella luckor i bevisningen som avgjorde. Därför är det svårt att kommentera idag. Men jag har förstått att bevisningen inte ansågs tillräckligt robust. Det är alltid svårt med indiciemål, säger hon.

Hon är också försiktig med att kommentera bedömningen om säkerhetsrisken och hur oroande 30-åringens aktiviteter hade varit utan åtalet för terroristbrott.

– Den som kunde veta det. Det går inte riktigt att uttala sig om. Det som hade kommit fram var i alla fall tillräckligt oroande för att väcka åtal, säger hon och påpekar att huvudförhandlingen avslutades samma dag som terrordådet i Stockholm, skedde.

Hon konstaterar också att justitieminister Morgan Johansson nu öppnat för att skärpa lagstiftningen och kriminalisera ”deltagande” i terrorstämplade organisationer.

– Vi börjar närma oss något där, säger hon.

Norge har en sådan lag och ställer betydligt fler IS-jihadister inför rätta än Sverige.

Åklagaren har nu tre veckor på sig att besluta om hon ska överklaga.

Frilagt har sökt 30-åringens advokat Lars Edman.

Berit Önell

Läs också:

2017-04-11 Terroråtalad släpptes men greps direkt av Säpo

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se