Gruppen-3a-328x120

Kommunen stoppar utlåning av burkinis i skolorna

Kommunen stoppar utlåning av burkinis i skolorna

Hässleholms kommuns skolor har lånat ut burkinis, heltäckande baddräkter, till muslimska flickor för att de ska kunna delta i simundervisning. Efter Norra Skånes avslöjande i fredags startade en högljudd debatt med utgångspunkten att burkinis kan bidra till att befästa kvinnoförtryck.

På tisdagen ledde uppmärksamheten till att barn- och utbildningsförvaltningen med skolchef Eva Andersson i spetsen beslöt att stoppa utlåningen i skolornas regi. Ungefär samtidigt gick nye ordförande i barn- och utbildningsnämnden Stefan Larsson (M) ut i en insändare och förklarade att han inte ansåg att det var skolans uppgift att tillhandahålla burkinis.

Skolan lämnar nu tillbaka baddräkterna till Majblommekommittén som bekostade dem, men utlåningen kan fortsätta via kommittén istället.

Skolchef Eva Andesson. Foto: Berit Önell

Majblommekommittén i Hässleholm skänkte tre burkinis till Västerskolan som har många muslimska elever. Problemet har varit att flickorna simmat i tights och långa t-shirts, vilket av hygienskäl inte är tillåtet. Skolan har tidigare låtit elever låna annan idrottsutrustning som skridskor eller skidor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Västerskolan informerade övriga skolor och erbjöd dem att låna burkinis vid behov. Bland annat har Läredaskolan lånat, berättar Eva Andersson.

Det togs alltså inte ett centralt beslut om att kommunens skolor skulle låna ut burkinis. Men nu har det fattats ett centralt beslut om att stoppa utlåningen.

– Skolledarna har fått information om att detta är något de inte ska göra, säger Eva Andersson.

Hon säger att efterfrågan inte varit stor under den tid, ungefär ett år, som utlåningen pågått.

Var det inte ett stort problem att muslimska flickor inte deltog i simundervisningen?

– Nej, det har inte kommit till min kännedom i alla fall, säger Eva Andersson.

Varför stoppade ni utlåningen?

– Det har varit väldigt mycket reaktioner, säger Eva Andersson.

Hon berättar att skolpersonal utsatts för personliga påhopp på sociala medier, men menar att beslutet inte togs bara på grund av att det uppstod en ”infekterad diskussion” som det står i tisdagens pressmeddelande.

– Vi diskuterade i förvaltningsledningen, säger hon.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M). Foto: Urban Önell

Stefan Larssons insändare, som även skickades som skrivelse till förvaltningen, ska inte ha avgjort frågan.

– Nej, det var ett tjänstemannabeslut, säger Eva Andersson.

Stefan Larsson skriver att det är föräldrarnas sak att se till att barnen har badkläder. Han menar också att skolan inte kan avgöra om burkinis bidrar till kvinnoförtyck eller inte och att det är ett skäl att inte tillhandahålla dem.

Han citerar både Koranen och Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), som anser att burkinin är en stark symbol för förtryck.

Skolan ska nu lämna tillbaka baddräkterna till Majblommekommittén. I fortsättningen kan de lånas ut via kommittén istället.

– Skolan kommer inte att stå för någon utlåning, men tjejerna kan kanske fortfarande få den möjligheten, säger Eva Andersson.

Hon tycker inte att det är fel att hjälpa flickorna så att de kan lära sig simma, vilket eleverna enligt läroplanen har rätt till och måste göra för att få betyg i idrott.

– Jag hoppas att utlåningen kan fortsätta på annat sätt och vi ska göra så mycket vi kan för att nå målen i läroplanen, säger Eva Andersson, men betonar att skolan inte vill bidra till kvinnoförtryck.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se