torsjö live

Önskemål om burkinis kom från skolflickor Hot i samband med debatten

Önskemål om burkinis kom från skolflickor Hot i samband med debatten

En person som arbetar med simundervisning i skolan har utsatts för hot i samband med debatten om skolans utlåning av burkini till muslimska flickor. Personen har gjort en polisanmälan.

– Det är inte vi som polisanmält, personen är inte anställd av skolan och jag känner inte till alla delar, men vi kommer att gå igenom det här med kommunens säkerhetschef, säger skolchef Eva Andersson till Frilagt.

Enligt Majblommans Riksförbund var det skolflickors önskemål som gjorde att badplaggen köptes in och skänktes till skolan.

Eva Andersson har tidigare fått flera rapporter om att personal blivit utsatta för personliga påhopp på sociala medier under den debatt som uppstod när det blev känt att skolan lånade ut de heltäckande badplaggen. Det var en av anledningarna till att skolförvaltningen beslöt stoppa utlåningen av de tre burkinis som den lokala Majblommekommittén skänkt till kommunen.

Majblommans generalsekreterare Lena Holm. Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Majblommans Riksförbunds generalsekreterare Lena Holm har kommenterat debatten på organisationens blogg, Majblogg.

Enligt Lena Holm var det skolhälsovården som redan för två år sedan tog kontakt med den lokala Majblommekommittén med en förfrågan om att köpa in burkinis. Skolorna i Hässleholm hade då tagit emot många nyanlända elever.

– Frågan hade kommit upp i enskilda samtal mellan tjejer i högstadiet och deras skolsköterska. Flickorna var oroliga för sina betyg, skriver Lena Holm.

Enligt skollagen krävs simkunnighet för godkänt betyg i idrott.

Lena Holm beskriver i bloggen hur Majblommekommittéerna arbetar med att stödja utsatta barn och ungdomar. Volontärer tar emot ansökningar om barns behov och bidrar bland annat med utlåning av idrottsutrustning som skridskor, hjälmar och simhjälpmedel.

Majblomma av 2017 års modell.

Lena Holm förklarar att Majblommeföreningen i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma.

– Majblommans riksförbund har stort förtroende för Hässleholms lokala Majblommeförening och de volontärer som gör sitt yttersta för att hjälpa barn och ungdomar till ett bra liv och en ljus framtid, oavsett bakgrund, skriver hon.

Hon avfärdar kritiken om att burkinin skulle bidra till kvinnoförtryck.

– Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna som behövde klara ett simprov är en ogenomtänkt slutsats. När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och ungdomar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först.

Som Frilagt tidigare har berättat har skolan beslutat att inte längre stå för utlåningen av burkinis.Plaggen återlämnas till Majblommekommittén och tanken är, enligt Eva Andersson, att utlåningen ska fortsätta.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2017-08-29 Kommunen stoppar utlåning av burkinis i skolan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se