torsjö live vers2

Lyckat Tyringejogg genomfört mellan regnskurar

Lyckat Tyringejogg genomfört mellan regnskurar

Tuva-Lisa Schröder, 2,5 år testar målrakan inför starten i sitt första Tyringejogg i Sanatorieskogen.
Gudrun och Ove Hermansson går lite varje dag och passade på att ta dagens runda på Tyringejogget.

Tyringejogget lockade i år omkring 250 personer till Sanatorieskogen. 108 startande tog sig på lördagsmorgonen runt den 5,5 km långa rundan – i lätt solsken. Philip Rantzow var förste man över mållinjen.

Diplom och chokladmedaljer utdelades till de 41 startande i det 800 meter långa Lilla bergsloppet – som i år kunde klä sig i fina blå t-shirts.

Ett 50-tal besökare hade kul på tipsrundan runt fotbollsplanen. Och Lions klubb bjöd alla deltagare på grillad korv.

Det hällregnade på arrangörerna både före och efter – men under tävligen var det ett uppskattat fint väder. Den på ett tag ganska sällsynta solen var till och med framme.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tyringejoggets avsikt är inte primärt tävling utan att stimulera till motion och rörelse.

Gudrun och Ove Hermansson, som går lite varje dag, hade just den rätta inställningen.

Åke Åkesson, Höör, fjolårets 40+ – segrare var taggad, men kom inte bara för att tävla. -Att röra på sig är det viktigaste, tyckte han. I bakgrunden Dan Glans, Tyringes mest meriterade löpare genom tiderna och idag en av arrangörerna av Tyringejogget.

– Vi rör oss inte för att bli yngre, utan för att bli äldre, sa de båda i kör.

– Och när vi drabbas av sjukdom så kommer vi att ha mycket bättre motståndskraft, inflikar Gudrun, som är pensionerad sjuksköterska och vet vad hon talar om.

Åke Åkesson tävlade i Tyringe för andra året. I fjol vann han klassen män 40+  och kom för att försöka försvara sin titel. Till vardags bor Åke i Höör och är en van löpare – en långdistansare och orienterare som tävlat för både Lunds OK, Ringsjön OK och några år i OK Pan.

– Man mår bra efter att man har sprungit och tävlingar ger inspiration, säger Åke.

Han är nu med i en löpargrupp i Lund och för ett aktivt liv.

– Gör det du kan, och inse din begränsning, är Åkes råd.

Lasse Unkuri  och Leena Kämäräinen har med sig hunden Donna. Hon ska inte tävla, utan får sitta i husbilen när Lasse och Leena ger sig ut. Lasse är brandman i Hässleholm och berättar att han är i Tyringe för att flera kollegor har utmanat varandra delta.

Philip Rantzow, här med mamma Jeanette, var dagens snabbaste i Tyringejogget, och med det kammade han hem sin åttonde seger. Grattis!

Leena började träna för tre år sedan, inspirerad av Lasse. Nu har hon sprungit Sylvesterloppet två år i rad. Midnattsloppet i Göteborg var det senaste loppet. Att det var ett konstant ösregn avskräckte inte.

– Löpning blir nästan ett gift –  men jag springer så att det känns bra och att må bra är målet, säger en leende Leena.

En av de riktigt unga deltagarna var lilla Tuva-Lisa Schröder 2,5 år. Pappa Tim kände att Lilla Bergsloppet var en bra start och information om loppet fick han på Tyringedagarna, där SK69 deltog och marknadsförde Tyringejogget.

Lilla Bergsloppet är öppet för barn upp till 13 år. Nytt för i år var de fina små blå t-shirts som den som anmälde sig tidigt fick.

Tvillingarna Love och Inez Bielke kom i sällskap av mormor Anita och morfar Per Edvardsson. Tvillingarna har sprungit Kalvinloppet och mamma Lina springer idag också – i Tyringejoggets tävlingsklass. I dagens blöta är det gummistövlar som gäller för Love och Inez.

Tvillingarna Love och Inez Bielke kom i sällskap av mormor Anita och morfar Per Edvardsson.
Lowa Ståhlberg och Iza Sjöö hade kul, men – lite jobbigt var det allt och nu smakade en korv jättebra.

Lowa Ståhlberg och Iza Sjöö upptäckte Tyringejogget och deltog redan i fjol. Iza tyckte i mål att det varit jättejobbigt, men kul. Och Lowa håller med  – innan de lystet ger sig av för att testa de roliga aktiviteterna på tipsrundan.

Lite av veteraner får nog, trots sina unga år, syskonen Alex och Katarina Nugent kallas . De har sprungit många gånger förr och gillar båda att springa.

– Jättekul, jublar de båda, och viftar med diplom och medaljer.

En av dagens tävlingsklasser var just klasser; skolklasser. Årskurserna 7-9 från Tyringe skola tävlade i 3-mannalag om 10 stycken 500-kronorspriser i det som kallas  Skolreserejset. Prispengarna får användas till hjälp vid en gemensam klassresa. Riktigt storslam blev det för klass 9C och 8C som båda vann 1500 kronor. 7 C vann 1000 kr medan 7B och 8A kammade hem 500 kronor var.

En diger samling sponsorer stod som vanligt bakom tävlingens generösa prisbord. Många vinster lottades ut bland deltagarna.

Tre glada jäntor: vännerna Evy Ljunggren, Anita Levin och Eva Nilsson pusta ut efter ett väl genomfört Tyringejogg. Alla tre hade de också tur i sponsorlotteriet.

Evy Ljunggren deltog för första gången och trivdes bra med dagen, men önskar att det kan finnas en lite kortare runda till nästa år. Själv har hon KOL och rundan på 5,5 km var egentligen i längsta laget. Men väl i mål kunde hon och vännerna Anita Levin och Eva Nilsson pusta ut en stund  – innan de hämtade ut de vinster de haft turen att vinna. Alla tre. Titeln på Anitas vinst – Tyringefödda coachen Susanne Petterssons bok ”Ta fram kraften inom dig” – illustrerade väldigt väl vad Evy och alla de andra Tyringejoggetdeltagare redan hade gjort.

En nöjd och glad skara Tyringejoggetfunktionärer, med SK69’s ordförande Ingemar Hesselbom i spetsen , summerade under nedmonteringen av tälten – i regnet, som på nytt började strila rejält – att dagen blev just den framgång de planerat och tänkt sig. Många ben satta i rörelse och ännu en dag för ökad folkhälsa.

Resultatdata från dagen hittas på www.tyringesk69.se

Text och foto: Lotta Persson

Alex och Katarina Nugent, vana Tyringejoggetdeltagare. Lyckliga i mål och med fina guldmedaljer.
En stor och glad skara Skolreserejsetsegrare.
En del av dagens nöjda SK69-arrangörer; från vänster: Rolf Rantzow, Dan Glans, Mikael Nilsson, Ulf Bjuremar, Håkan Larsson, Ingemar Lovén, Rakel Ottvall, Mattias Johansson, Lotta Persson, Susanne Hagelin Bengtsson, och Jan Persson.
Lasse Unkuri och Leena Kämäräinen, båda löpningsinbitna – här med hunden Donna inför loppet. De startade fira Lasses födelsedag med att utmana hans kollegor från Hässleholms brandkår på en Tyringejoggetrunda.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se