torsjö live vers2

Norra Skåne tvingas byta tryckeri efter konkurs

Norra Skåne tvingas byta tryckeri efter konkurs

Malmö tidningstryck, som trycker Norra Skåne och Skånska dagbladet, har lämnat in en konkursansökan. Det avslöjar nättidningen Medievärlden.

Lars Sjögren, som är biträdande publisher på Skånska dagbladet i Malmö är inte orolig för att tidningarna inte ska kunna komma ut. Malmö tidningstryck tas över av en konkursförvaltare, som redan utsetts. Hur Norra Skåne och Skånska Dagbladet på lång sikt kommer att lösa tryckerifrågan är dock en öppen fråga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi löser det, säger Lars Sjögren till Frilagt. Det finns många som vill trycka, det är köparens marknad.

Han är inte heller orolig för att övergången kommer att innebära höjda kostnader eller kvalitetsförsämringar som drabbar läsarna.

Så sent som i juni 2016 trycktes det sista exemplaret av Norra Skåne i Hässleholm och elva anställda blev utan arbete. Den stora rotationspressen såldes och återfinns numera i USA. Var det ett misstag att sälja er egen tryckpress?

– Nej, det var ett bra beslut för att det sänkte våra tryckkostnader, säger Lars Sjögren.

Att starta upp på nytt i den egna tryckerihallen i Hässleholm, som fortfarande är i företagets ägo, är inte aktuellt i dagsläget. Det skulle innebära att en ny press skulle behöva köpas in. De fasta kostnaderna för att ha en rotationspress med personal i drift är stora och därför blir kostnaden per tryckt tidning lägre om flera publikationer trycks på samma ställe.

Malmö Tidningstryck är inte ensamma om de lönsamhetsproblem som plågar tidningsbranschen. Trots att Skånska dagbladet AB fick 25 miljoner i presstöd under 2016 så uppvisade företaget röda siffror. Modertidningen gick med 23 miljoner i förlust, medan Norra Skåne kom undan med fyra miljoner i minus. Till det kommer avskrivningar på 12 miljoner, som ett resultat av att tryckeriverksamheten avvecklats.

Urban Önell

Mikael Marklunds krönika i Medievärlden

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se