Gruppen-3a-328x120

Möglig mat och smutsiga kylar stängde Olssons café

Möglig mat och smutsiga kylar stängde Olssons café

Möglig och rutten mat, smutsiga kylar och frysar med för höga temperaturer och felmärkta varor. Det var några av de brister som mötte miljökontorets livsmedelsinspektörer när de gjorde ett oanmält besök på Olssons Café i Tyringe den 7 september. Caféet, som öppande i våras, stängdes omedelbart för städning och fick öppna dagen därpå. Men när inspektörerna kom tillbaka fanns fortfarande sju avvikelser och miljönämnden förbereder nu ett föreläggande.

Mycket av livsmedlen på restaurangen fick kastas efter miljökontorets inspektion. Foto: Miljökontoret
Livsmedelsinspektörerna upptäckte möglig och rutten mat i smutsiga kylar och frysar på Olssons Café som tillfälligt fick stänga.

Anledningen till inspektionen var ett anonymt klagomål om att det var smutsigt och stökigt i lokalerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vid det första tillfället noterades tio avvikelser, flera av dem, enligt inspektionsrapporten, så allvarliga att de kan påverka människors hälsa.

En kyl luktade mycket illa och det var mycket småflugor i lokalerna, troligen på grund av att mycket mat förvarades ute i beredningsutrymmena. Flera kylar och frysar var smutsiga och köttsaft hade runnit ut i nästan alla. Livsmedel förvarades ovanpå varandra utan tillräcklig separering.

En frysdörr stod på glänt, vilket hade lett till att livsmedel tinat upp och fick kastas. En förpackning i frysen som var märkt fläskfilé visade sig innehålla kronärtskocka.

Dagen därpå noterade inspektörerna en förbättring, men fortfarande fanns många brister. Bland annat kastades kokta bönor som luktade illa och förvarades i en kastrull utan varuskydd i kylskåpet. Även pasta fick kastas. En kyl var inte rengjord och flera hade lister som såg ut att vara angripna av svartmögel. Beredningsbänken var belamrad och därför svår att hålla ren. Temperaturen i två av frysarna var fortfarande för hög.

Denna gång hittade inspektörerna en förpackning med korv som var märkt fläskfilé.

Miljönämnden avser att förelägga Olssons café på fyra punkter: att förvara livsmedel väl separerade, skyddat och övertäckt, enligt förvaringsanvisning och utan att kyl- och fryskedjan bryts samt att märka egentillverkade och ompackade livsmedel med identifikation och datum.

Restaurangens företrädare har fått tillfälle att lämna synpunkter. Ett ny oanmäld inspektion planeras efter den 25 oktober.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se