torsjö live vers2

Oberoende journalistik – på vems villkor?

Oberoende journalistik – på vems villkor?

INSÄNDARE. Vad är syftet med socialdemokraten Anders Wallentheims insändare i Norra Skåne den 3 januari? Antagligen är det dominerande motivet att misstänkliggöra den lokala nättidningen Frilagt.se.

Wallentheim har vid ett flertal tillfällen gått till angrepp mot Frilagt och redaktören Berit Önell i inlägg på Facebook. Han har bland annat försvarat att Frilagt utestängdes från en av kommunens presskonferenser och anklagat Önell för att inte vara en seriös journalist. Att Wallentheim skulle vara för sann pressfrihet och granskande journalistik värd namnet framstår därmed som tomma ord.

I september går Sverige till val. Vad svenska folket behöver är en oberoende bevakning av den valrörelse som väntar och grävande journalistik som ger väljarna möjlighet att utvärdera vad makthavarna ägnat sig åt senaste mandatperioden. Just den typ av journalistik som Frilagt tillsammans med andra seriösa medier levererar.

Vilka journalister som synar makthavarna i sömmarna och hur granskningen går till, det ska politiker inte lägga sig i. Oavsett om de heter Wallentheim, Trump eller Erdogan.

Samtliga politiker i Hässleholm borde vid det här laget lärt sig att respektera de demokratiska spelreglerna. Har Wallentheim redan glömt vad som hände 2014, när Justitiekanslern och en samlad kår av Sveriges ledande journalister kritiserade den politiska ledningen i kommunen för deras attack på pressfriheten? Wallentheim kan väl inte ha missat att det var just detta påhopp som ledde fram till att Berit Önell tvingades sluta som granskande reporter efter 27 år på Norra Skåne?

Urban Önell, medarbetare på Frilagt

 

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se