Gruppen-3a-328x120

Påskkonst i alla väderstreck

Påskkonst i alla väderstreck

Konstrundorna i Skåne firar i år sitt 51-årsjubileum som företeelse. Östra Skånes Konstnärsgille startade det hela och har dessutom varit med i alla år. Fler rundor har tillkommit och numera finns det mycket att välja på. Påskrundan är en stor och viktig tradition för både konstnärer och besökare.

Anna-Stina Purk är en av konstnärerna som ställer ut på Hässleholmsgården i påsk, här en av hennes akvareller.

Det är som ett välkommet vårtecken när konstnärerna till påsk generöst öppnar upp dörrarna till sina ateljéer och hem. Besökarna bjuds in att prata med konstnärerna om konsten och kan köpa verk direkt från källan. En extra dimension, tycker många konstälskare. Och konstnärer. För många av dem är det också årets bästsäljande period.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det finns en rad olika arrangörer av konstrundor i Skåne och alla begreppen kan verkligen röra till det lite för den oinvigde. Men vet man att rundorna ofta får sina bokstavsnamn efter väderstreck och arrangörens plats på skånekartan, så klarnar det lite: östra skånes konstnärsgille blir ÖSKG, nordvästra skånes konstrunda; NVSK, Västra skånes konstnärsgille; VSKG – och konstgillet Mittskåne – som inte förkortar sitt namn.

Förkortningen IASE frångår ”skånekartregeln”. Det står för International Artists Society Europe – likafullt rymmer förkortningen en konstrunda som täcker Skåne utom den sydöstra delen

NVSK är den i år till medlemsantalet största rundan med 131 medverkande konstnärer, följt av ÖSKG med 95, VSKG 86, Mittskåne med 51 och IASE med 43. ÖSKG’s runda kan stoltsera med att de var först ut – och inte bara i Skåne utan i hela Sverige.

Rundorna har en samlingsutställning där medverkande konstnärer oftast visar ett eller flera verk.

IASE har sin i Kulturhuset björnen i Åstorp dit besökare bjuds in till vernissage redan på skärtorsdagens kväll.

NVSK finns i Landskrona konsthall. Det kostar 40 kronor i entré för vuxna, men barn och ungdom upp till 18 år går in gratis.

ÖSKG’s samlade utställning hittas i lilla Brantevik på Tjörnedala konsthall och till Fogdaröd i Höör ska den bege sig som vill få se smakprov på Mittskånes 51 konstnärer.

VSKG’s samlingsutställning i Stenladan i Torup har fritt inträde 18-20 till vernissagen på skärtorsdagen, men övriga dagar gäller 20 kronor i entré.

På Hässleholmsgården återfinns Mittskånes konstnärer Gunilla Andersson, Thomas Berthendal, Kerstin Christensson, Lillemor Larsson, Inger Leo och Anna-Stina Purk.

– Vi är lite färre utställare i år i Hässleholm, men vi har många duktiga och olika tekniker. Nu hoppas vi bara på att det inte blir snöoväder. Det har ju hänt tidigare, säger en förväntansfull Anna-Stina Purk.

Tidigare års besöksstatistik med ca 1 000 besökare vill de gärna få slå. För att tillhöra Mittskånes konstnärer krävs minst tre jurybedömningar; en slags kvalitetsnivå som gruppen håller hårt på.

På Garnisonen tar Peter Gruvander, Zidi Holster, Mats Lindh och Jan Olsson emot besök.

Gunnel Götesdotter har gjort måleri av sina modeteckningar och ställer ut hemma på Galleri Götesdotter i Bjärnum.

I Bjärnum är det fulladdat hemma i ateljén hos Gunnel Götesdotter. Sitt femtonde konstrundeår i egna galleriet firar hon med energin på topp.

– Jag har varit väldigt på alerten och målat mycket på sista tiden och tycker själv att det blivit väldigt bra målningar. Hoppas nu på fint väder så att många kommer ut i påsk, både välkomnar och unnar Gunnel alla konstintresserade.

Hon berättar om att hon utvecklat konceptet kring sin utställning Mode är konst.

– Man kan säga att jag har översatt mina modeteckningar till måleri. Det är skoj och något jag kommer att fortsätta med ett bra tag till, säger en sprudlande Gunnel Götesdotter.

13 separatutställningar på två plan i Hedbergshuset bjuds det på i Vinslöv.
Förutom olika typer av måleri finns också keramik, smycken, fotografi och textilkonst.

Konstnärerna är: Anita Ekenstierna, Marianne Emilsson, Mikael Friberg, Suzanne Hovander, Milla Johansson, Jeanette Junge, Anders Lord, Sofia Lundqvist, Ann Nyberg, Mona Ohlin, Linda Paulsson, Gun-Britt Pettersson och Jadwiga Svensson.

Kafeterian är öppen alla dagarna och där erbjuds hembakade kakor och smörgåsar.

Samtliga konstrundor är öppna hela påsken; 30 mars – 2 april och NVSK’s runda slutar först den 8 april.

Mer detaljerad information och kartor med förteckning över konstnärer finns att hitta på biblioteken, turistbyråer, i mobilappar och via bland andra dessa länkar:

https://www.iase.se

Konstrundan NV-Skåne


http://www.oskg.nu/konstrundan
http://vskg.se/blog/konstrundan-2018/
http://www.konstrundan.com

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se