torsjö live vers2

Försvarar NSk verkligen pressfriheten?

Försvarar NSk verkligen pressfriheten?

INSÄNDARE.

”Pressfriheten behöver försvaras överallt, alltid.” Det skriver ledarskribenten Yngve Sunesson i Norra Skåne. Så sant. Nu väntar jag bara på att han offentligt ska ställa sig upp och försvara Berit Önell och Anders Kauranen gentemot politikerna och tidningsledningen på den egna tidningen, som manövrerade ut dessa rakryggade journalister år 2014, när de försvarade pressfriheten och rätten att ägna sig åt professionell, undersökande journalistik.

Yngve Sunesson rekryterades som ledarskribent 2014, i samma veva som Berit Önell köptes ut. Då kunde han ha agerat till pressfrihetens försvar i Hässleholm – om han verkligen menar vad han skriver. Sunesson hade bevittnat skandalen, men valde att tiga. Han har fortsatt att göra så. Kan han förklara varför?

Inse allvaret! När politiker och tidningsägare enas om att göra sig av med journalister är det ett frontalangrepp på demokratin.  Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skriver: ”En förutsättning för pressfrihet är att journalister tillåts arbeta utan styrning från vare sig politiker eller ägare”. Så länge tidningen Norra Skånes ledning fortsätter att skydda de ansvariga och inte medger egna, uppenbara misstag finns det fog för misstanken att just detta kan hända igen.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se