torsjö live

Polisen hoppfull om brandutredning Kommunledningen uttrycker sitt stöd till de drabbade i moskén

Polisen hoppfull om brandutredning Kommunledningen uttrycker sitt stöd till de drabbade i moskén

Polisens tekniska undersökning av den utbrända moskélokalen är nu avslutad och avspärrningarna hävda. Foto: Berit Önell

Polisen har säkrat flera spår i den utbrunna moskélokalen på Finjagatan i Hässleholm där den tekniska undersökningen nu är avslutad.

– Vi har skickat prover för analys och hoppas att det ska ge något, säger förundersökningsledaren Anders Svenson som är optimistisk inför möjligheterna att få fast mordbrännarna.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson besökte på torsdagen Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Daraggi för att uttrycka sitt stöd. Flera kommunpolitiker kommer också att delta i manifestationen på Stortorget imorgon, tillsammans med företrädare för kyrkor, Röda korset, FN-föreningen med flera.

Moskéföreningen får från och med imorgon hyra T4-matsalen för sina bönesamlingar.

Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Daraggi, till höger, är tacksam över stödet från kommunledningen och att föreningen får hyra en tillfällig lokal för sina bönesamlingar. Till vänster Mahmuud al-Agagera. Foto: Berit Önell

Lukten av brandrök är fortfarande stickande i den utbrända moskélokalen, trots att räddningstjänstens rökätare går för fullt. Förvridna rester av möbler och annan inredning ligger utspridda. Polisens avspärrning är nu hävd och Frilagt får på torsdagen följa med Ismail Daraggi in och titta på förödelsen.

Värst ser det ut i ett mindre rum bakom den stora salen där allt är sot och aska och det knappt går att gå in. I den stora salen är bokhyllan svartbränd, men märkligt nog verkar böcker som står tätt i hyllorna med svedda ryggar ha klarat sig invändigt.

– Vi ska ta hand om det som går, men inte idag, säger Ismail Daraggi.

Polisen anser det nu klarlagt att branden är anlagd.

– Det finns två olika brandhärdar och det är rätt osannolikt att de skulle uppstått naturligt, säger Anders Svenson.

Han konstaterar att analyserna hos NFC (Nationellt forensiskt centrum) lär ta lång tid, men han är ändå optimistisk.

– Det finns uppgifter att jobba vidare med. Jag hoppas att vi ska komma framåt i utredningen, säger han.

Det lilla rummet innanför den stora salen verkar ha fått svårast brandskador. Foto: Berit Önell
Böckerna i den svartbrända bokhyllan verkar märkligt nog nästan oskadda invändigt. Foto: Berit Önell

Ismail Daraggi är mycket tacksam för beskedet att kommunen hyr ut T4-matsalen till föreningen.

– Det är en stor och fin lokal, säger han.

Klart är i nuläget att här blir bön varje fredagseftermiddag under det som återstår av fastemånaden ramadan. På måndag kommer besked om det är möjligt att även ha samlingar här på kvällarna. Om det inte går ska fritidsförvaltningen undersöka om det finns en annan lokal.

Ismail Daraggi är också glad att han tidigare på dagen fick besök av kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson som beklagade det som hänt, uttryckte kommunens stöd för moskén och de drabbade av branden och frågade vad de behöver för hjälp. Han förklarade också att han hoppas att polisen snart griper gärningsmännen så att det blir utrett varför de brände moskén. Ismail Daraggi betonade att moskén vill samarbeta med kommunen och berättade att föreningen kommer att bjuda allmänheten till öppet hus i moskén när den har renoverats.

Kommunalråden Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S) förstår den otrygghet som branden orsakat hos moskémedlemmarna och ser morgondagens manifestation som en viktig markering för trygghet och religionsfrihet. Foto: Lotta Persson

Lars Johnsson kan inte personligen delta i manifestationen imorgon eftersom han har annat på programmet. Han har dock skickat frågan vidare till sin fullmäktigegrupp.

Han tycker att manifestationen är en viktig markering.

– Det gäller viktiga frågor om religionsfrihet, tolerans och trygghet. Jag förstår att människor känner stor otrygghet när de drabbas av en anlagd brand, säger han.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) är också upptagen på annat håll imorgon, men partiet har bekräftat sin medverkan.

– Vi måste stå upp, oavsett parti, för att det som hänt inte är acceptabelt. Så här får det inte vara i vårt samhälle, säger Lena Wallentheim.

Islamiska kulturcentret håller bön i T4-matsalen imorgon, fredag, klockan 13. Manifestationen på Stortorget inleds klockan 14.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se