torsjö live vers2

Vägkyrka med andakt och fika i Farstorp

Vägkyrka med andakt och fika i Farstorp

Människors behov av andlighet, av social samvaro under gemytliga former, och en kopp kaffe med tilltugg hör ihop. Utifrån den insikten föddes Vägkyrkan i Farstorp för nära 30 år sedan. Nu på måndag inleds årets upplaga.

Prästen Staffan Örneskans, till vänster, kyrkorådets ordförande Elsie Engkvist samt kyrkvärdarna Staffan Andersson och Bertil Thorson inbjuder till årets Vägkyrka i Farstorp. Ulla Stridsberg var på jobbet och kunde dessvärre inte vara med när bilden togs. Foto: Urban Önell

Kyrkoherde Staffan Ljungman och kyrkvärden Sonja Cronsell var drivande när Vägkyrkan drog i gång 1990. Sonja höll sedan i programplaneringen i 20 år, innan hon tvingades lämna över till yngre krafter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vägkyrkokonceptet är i princip detsamma, vart man än kommer, så länge som det är Svenska kyrkan som håller i trådarna. Först brukar det vara en andakt i kyrkan. Den leds antingen av en präst eller en lekman. Sedan är det samling vid kaffeborden i församlingshemmen, med inbjudna gäster som står för underhållningen, i regel någon form av sång och musik. I församlingshemmen brukar det dessutom ordnas utställningar med verk av lokala konstnärer och hantverkare. På helgerna inbjuder man till en musikgudstjänst i kyrkan.

De hembakta kakorna som serveras både vid presskonferensen och på Vägkyrkan brukar vara väldigt uppskattade.

– Det finns olika sätt man kan nå människor på, konstaterar kyrkvärden Staffan Andersson, det kan man göra via budskapet, men också via magen…

Prästen Staffan Örneskans tänker i liknande banor.

– Man kan inte sälja något – om man inte har något som folket vill ha, säger han.

Utan 25 frivilligarbetare hade det inte heller varit möjligt att bedriva någon vägkyrkoverksamhet. Med tanke på att det bara finns 550 personer som tillhör Svenska kyrkan i Farstorp är det ideella engagemanget imponerande.

I praktiken är det väl inte heller så att alla engagerade bor i Farstorp. Samma förhållande gäller för besökarna. Arrangörerna räknar med att cirka 50 procent kommer från närområdet, resten är tillresande. I fjol var gästerna rekordmånga, totalt 830 personer.

– Det här fungerar också som lite av en hemvändarhelg, påpekar Staffan Andersson.

För det musikaliska svarar bland andra Sam Larsson och Mats Lunnergård, Bror Lundh och Rune Lindkvist, samt Dan-Inge Olsson. På lördagens musikgudstjänst framträder Doktor Gladers.

Utställarna bjuder också på blandad kompott. Anna-Greta Jacobsen visar porslinmålningar, Gunnel Götesdotter och Lars Lindberg tavlor. Wiveca Vohnsen har ägnat sig åt luffarslöjd, med andra ord vad man kan göra med ståltråd. Evy Hedins specialitet är handgjorda kort. Mycket av det som visas är till salu.

Programmet för Vägkyrkan i Farstorp omfattar så gott som dagliga aktiviteter från den 25 juni till den 6 juli. Vägkyrkan i Hörja pågår mellan den 27 juni och den 1 juli. Den så kallade sommarkyrkan i Västra Torup har däremot precis avklarats.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se