torsjö live vers2

Totalt eldningsförbud i Skåne

Totalt eldningsförbud i Skåne

Länsstyrelsen har beslutat om totalt förbud mot grillning och eldning i hela Skåne från och med klockan 15 idag. Enda undantaget är grillning på egen tomt med grill som står på ben.

Totalt eldningsförbud råder nu i hela Skåne. Förbudet gäller inte bara att göra upp eld i naturen, som här vid Guldkusten, utan all eldning och grillning utom på egen tomt med grill som står på ben.

Skogsbränderna fortsätter att rasa på många håll i landet och brandrisken är nu mycket hög även i Skåne på grund av det extremt varma och torra vädret.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Situationen är väldigt allvarlig och det är viktigt att alla tar sitt ansvar för att undvika bränder, säger Matz Hammarström, tillförordnad landshövding, i ett pressmeddelande.

Beslutet har fattats i samråd med kommunernas räddningstjänster. Eldningsförbudet omfattar alla typer av grillar, bränslen och platser, alltså även fasta grillplatser och exempelvis campingkök, stormkök och elgrillar.

Länsstyrelsen understryker att det inte är fritt fram att elda och grilla om det kommer lite regn.

– I nuläget är det så pass torrt i marken att brandrisken kommer att vara fortsatt mycket hög även om det regnar lite grand. Det krävs väldigt mycket nederbörd för att marken ska återhämta sig, säger Matz Hammarström.

Eldningsförbudet gäller tills länsstyrelsen meddelar annat på sin hemsida.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick på måndagen också ut med en uppmaning till allmänheten om att respektera rådande eldningsförbud.

– Det torra och varma vädret fortsätter i stort sett hela landet. Brandrisken når under veckan extrema nivåer. Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser. Läget är extremt allvarligt. MSB uppmanar alla att ta ansvar och följa lokala eldningsförbud. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig, skriver MSB på sin hemsida.

Berit Önell

Mer information om eldningsförbudet finns här:

https://www.lansstyrelsen.se/5.2e0f9f621636c84402711c50.html

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se